Espeleo World

Avenc de Besora

Avenc de 10 metres de fondària a Santa Maria de Besora.


Cavitat estructurada sobre dues diàclasis quasi perpendiculars i d'orientació E-O i SSO-NNE. Entrant per la boca superior de les dues que té l'avenc, un pouet de -3 metres ens deixa en una petita sala sota la qual s'obra entre blocs una nova vertical de -4 metres. Tot seguit i a través d'una estretíssima esquerda de direcció SSO-NNE de 3 metres de recorregut, arribem fins un ressalt ascendent que efectua un brusc gir a l'esquerra que ens situa en la galeria estructurada sobre la diàclasi de direcció E-O. Aquesta galeria, que té la meitat del sostre obert a l'exterior (2ª boca), es desenvolupa més o menys horitzontal durant 8 metres, després dels quals una forta rampa baixa fins la cota -10 metres, lloc on degut a l'estretor de la diàclasi fineix la cavitat.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Santa Maria de Besora
 • Comarca: Osona
 • Unitat: Serra de Milany - Vidranès
 • Recorregut: 27 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Margues
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació


Des de la carretera C17 en direcció a Puigcerdà entrarem al poble de Sant Quirze de Besora per la cruïlla dels semàfors. Hem de passar per sobre el pont del riu Ter i al final del pont, enfilar a l'esquerra per la carretera BV5227. Travessarem la via del tren i seguirem durant uns 7 kms., fins arribar a Santa Maria de Besora. Quasi al final de la recta que travessa el poble, trobarem a mà esquerra la senyalització que indica "a Ripoll per Llaés". Hem d'agafar aquesta estreta pista cimentada que està en prou bon estat per poder-la fer amb un turisme. Cal que aneu alerta ja que els revolts són molt tancats i constantment trobem pujades i baixades pronunciades. Després de recórrer 3,5 kms. arribarem al coll de Beví, abans d'arribar al coll trobarem una pista a l'esquerra, cal seguir-la deixant a l'esquerra les desviacions del Beví Gros i més endavant la del Beví Xic, més endavant la pista gira cap el N, en aquest tram trobarem indicadors que ens duran cap a l'entrada de la gran escletxa on es troben els bufadors.
Les dues boques de la cavitat estan situades a la part superior i a la dreta de la gran esquerda, entre els avencs TIM i el dels Tigres. La boca nº 2 es troba més propera al primer i la boca nº 1 al segon.
Coordenades aproximades.

Història


Les primeres cites de visites a alguna de les cavitats situades a l'interior d'aquesta gran esquerda corresponen al Dr. Francesc Español, realitzades el 1934 amb finalitats biospeleològiques.
L'any 1965 el Grup Espeleològic Terra i Mar (GETIM) de Sabadell explora l'avenc dels Tigres; l'avenc del TIM, l'avenc Besora i l'avenc del Vent.
Posteriorment l'ERE del CEC entre els anys 1977 i 1980 realitza un minuciós inventari de les cavitats situades en aquesta esquerda que es publicarien en la revista Espeleòleg nº 34-35.
Durant el 1979 el Centre Espeleològic Cervelló, realitza l'exploració de diverses cavitats d'aquesta esquerda, amb la finalitat de que es publiquin en el Catàleg Espeleològic de Catalunya (Borràs-Miñarro-Talavera), això comportà donar-hi una nova denominació a algunes cavitats.
L'equip d'espeleoÍndex hem cregut més adient utilitzar la denominació de les cavitats realitzada pels membres de l'ERE-CEC, ja que es tracta d'un treball de conjunt més complert. Aquesta mateixa línia pel que fa a la denominació, ha estat utilitzada per Jordi de Valles en el Catàleg Espeleològic de Catalunya (4).

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”el ripollès la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol4):1-296. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Escolà Boada,Oleguer; Inglès Alcon, Antoni; Martinez Rius, Albert.(1983).-”Bufadors de Babí”. Espèleòleg (34-35):223-243. ERE-CE Catalunya.
 3. GE Terra i Mar.(1968).-”Grup d'espeleologia Terra i Mar -Sabadell-” Espeleòleg (7):239-241. ERE.CE Catalunya.
 4. Valles, Jordi de.(2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (4):1-397. EC Gràcia – FCE.