Avenc Antistiana

Avenc d'uns 15 m. de fondària a la Plana de la Torre (el Montmell)

Per un conducte vertical estret i amb un pas molt selectiu es pot arribar als 9 metres de fondària. Aquí el pou s'eixampla i amb les parets molt inclinades s'accedeix al seu fons, taponat per enderrocs, que és el punt de màxima profunditat als -15, 5 metres. Des d'aquí, i remuntant per la paret oposada a la del descens, es pot arribar a una finestra per la que es pot penetrar en una galeria lateral formada per dues cambres més àmplies i d'uns 5 metres d'alçada i amb les parets i sostre entapissats per formacions estalactítiques bastant notables.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Montmell, El
 • Comarca: Baix Penedès
 • Unitat: Montmell, el
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 15 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-10-07 12:53:12

Situació

Carregant mapa...


Gairebé a l'extrem occidental del Pla de la Torre de Milà, pràcticament a la zona més alta d'aquesta plana, coberta per un espès garrigar que fa molt dificultós el trànsit i la localització de les cavitats. L'avenc Antistiana es troba en una petita clariana al sotabosc.
Es pot accedir des del veïnat d'Aiguaviva del Montmell per un camí que s'enfila en direcció NO i també cap la possibilitat des d'Aiguaviva mateix seguir la carretera TV-2443 en direcció a Can Ferrer de la Cogullada i, abans de les cases de la Vall de Sant Marc, a la dreta, surt una pista que porta al Mas Solà i abans d'arribar hi ha un desviament a la dreta que ens portaria a les runes de la Torre de Milà i que segueix endavant per morir gairebé a la plana superior.

Història

El 1980 o 1981, un grup d'aficionats a la muntanya de la Bisbal del Penedès descobreixen i exploren un nou avenc que bategen amb el nom de propi grup, Antistiana II. L'article-entrevista, amb fotos i un croquis de l'avenc al setmanari El 3 de Vuit, passa pràcticament desapercebut en el món espeleològic. En un primer moment ens va donar la impressió que podia tractar-se del mateix Avenc dels Pinyerets (la galeria lateral d'ambdues cavitats ens va induir a l'error), però amb unes cotes més reduïdes i com si no haguessin arribat al punt de màxima fondària.
No és fins el 16 de juny del 2011 que en una de les sortides del grup de l'espeleodijous i gràcies a unes coordenades d'un forestal facilitades pel company Francesc Rodríguez (Espeleo Grup Santfeliuenc), i tot pensant que es tracta de l'avenc Victoria, retroben la cavitat. L'exploració només li és possible a l'amic (i prim) Floren Fadrique, que regira tot l'avenc a la recerca de fauna cavernícola i que posteriorment ens confirma personalment que és l'avenc Antistiana a la vista del croquis fet pels primers exploradors. (Misteri resolt que diria el professor D'Arbó).

Topogràfics

topo 0: Avenc Antistiana

Fotos

foto 0: Avenc Antistiana
foto 1: Avenc Antistiana
foto 2: Avenc Antistiana

Bibliografia

 1. Sanjuan, C. (1982).- “Entrevista amb el grup d'espeleologia 'Antistiana II' de la Bisbal” El 3 de Vuit (16-7-1982): 15. el Vendrell
 • Coordenades, fotografies i altres dades extretes del blog: Espeleobloc (post del dia 20 de juny 2011).

Copyright © Espeleoworld 2023.