Avenc dels Pinyerets

Avenc de 38 m. de fondària al Montmell (Baix Penedès)

La boca és de petites dimensions, 1 metres de llarg per 0,50 metres en la seva part més ampla, donant pas a un primer pou de 15 metres de desnivell; al seu fons, una planta estreta i allargada dóna opcions a dues continuacions: Cap al SO es troba un petit ressalt i sota d'ell una finestra que dóna sobre un pou que baixa gairebé fins al punt de màxima fondària; continuant per la base del pou d'entrada cap al NE, es baixa un fort pendent  que dóna a un estret ressalt i a un pou de 7 metres de desnivell i des d'aquí es pot baixar per un fort pendent i un ressalt a la galeria inferior a la que segueix el pouet final. De nou a la base del pou de 7 metres es pot seguir remuntant una mica per penetrar en una galeria, amb algun pas estret i de traçat irregular que condueix a dues cambres quasi superposades l'una sobre l'altra i en les que existeix una gran profusió de formes litogèniques, especialment parietals i de tipus estalagmític al sol.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Montmell, El
  • Comarca: Baix Penedès
  • Unitat: Montmell, el
  • Recorregut: 110 metres
  • Desnivell: 38 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2017-02-12 06:06:31

Situació

Carregant mapa...


Gairebé a l'extrem occidental de la Plana de la Torre, a tocar del punt més alt d'aquesta plana, coberta per un espès garrigar que fa molt dificultós el trànsit i la localització de les cavitats.
Es pot accedir des del veïnat d'Aiguaviva del Montmell per un perdut camí que s'enfila en direcció NO i també cap la possibilitat des d'Aiguaviva mateix seguir la carretera TV-2443 en direcció a Can Ferrer de la Cogullada i, abans de les cases de la Vall de Sant Marc, a la dreta, surt una pista per vehicles tot terreny que porta al Mas Solà i abans d'arribar hi ha un desviament a la dreta que ens portaria a les runes de la Torre de Milà i que segueix endavant per morir gairebé a la plana superior. El vehicle s'ha de deixar en un punt que hi ha més ampla de la pista, abans d'iniciar la darrera pujada que porta al pla, ja que hi ha un pi caigut travessat a la pista que barra el pas (dades de febrer de 2017). Des del pla que hi ha al final de la pista, anem trobant unes pintades blaves als arbres que seguint-les ens porten a les diferents cavitats de la Plana de la Torre, passant primer per l'avenc de la Plana de la Torre, després per l'avenc Antistiana, tot seguit es passa per l'avenc Victoria i finalment s'arriba a l'avenc dels Pinyerets.

Història

Cavitat desconeguda fins l'any 1933 quan un antic pastor de la zona, el Sr. Joan Vives, acompanya a Lluís Porta i Massana (CEC) a la boca de l'avenc, la qual es troba tapada per pedres i cal procedir a la seva desobstrucció. Porta i els seus companys porten a terme la primera exploració el dia 27 d'agost de 1933 i es publica una nota al butlletí del CEC de l'any següent.
Durant les campanyes de la SIE – CEA (1966-69) a la zona del Montmell s'intenta localitzar l'avenc però la recerca resulta infructuosa, encara que la prospecció dóna com a resultat la descoberta d'una nova cavitat (Avenc Victoria) que resulta ser la de més fondària de la zona.
Cap a 1972, membres de l'ERE – CEC acompanyats pel mateix Lluís Porta intenten la localització, però gairebé 40 anys després la memòria falla i malgrat haver d'anar a Tarragona a buscar un antic company d'exploració d'en Porta, es fa impossible la localització.
No és fins el 1977 que, Xavier Bellés junt amb d'altres companys bioespeleòlegs i acompanyats de nou per Lluís Porta (aquesta vegada proveït de fotos fetes durant la primera exploració) aconsegueixen trobar-lo i explorar-lo amb finalitats faunístiques.
Amb les indicacions dels anteriors i no sense dificultats en la seva localització, un grup de la SIE-CEA i de l'ERE-CEC l'exploren de nou el 25 de juliol de 1978 i fan una nova topografia.
El febrer de 2017, és practica una petita desobstrucció a la boca d'entrada, per tal de facilitar l'accés a la cavitat, ja que anteriorment aquesta era molt selectiva.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Pinyerets
topo 1: Avenc dels Pinyerets

Fotos

foto 0: Avenc dels Pinyerets
foto 1: Avenc dels Pinyerets
foto 2: Avenc dels Pinyerets
foto 3: Avenc dels Pinyerets
foto 4: Avenc dels Pinyerets
foto 5: Avenc dels Pinyerets
foto 6: Avenc dels Pinyerets
foto 7: Avenc dels Pinyerets
foto 8: Avenc dels Pinyerets
foto 9: Avenc dels Pinyerets

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès):246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
  1. Porta, Ll. (1934).- “Recerques espeleològiques pel terme del Montmell. L'avenc de Pinyerets” Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (468): 203-205. Barcelona.
  1. Rovira, J.; Victoria, JM. (1972).- “El karst de la Torre de Milà (Aiguaviva, Baix Penedès)” EspeleoSie (13): 41-81. SIE del CE Àliga. Barcelona.
  • Actualització de la fitxa el febrer de 2017 incloent coordenades, situació, descripció, fotografies i altres dades facilitades per Juli Serrano i Francesc Rubinat.

Copyright © Espeleoworld 2023.