Pou de la Carbonera

Petit avenc de 14 metres de fondària al municipi de Collbató.

Boca allargassada de 4x0,4 metres que dóna accés a una pronunciada rampa de 8 metres que ens porta a un ressalt de poc més de 3 metres. Per sota d'ell la cavitat continua davallant en forma de rampa de 8 metres de longitud, al final de la qual s'observa la prolongació de l'esquerda però que resta curullada de pedres tot fent-se impracticable a – 14 metres.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Collbató
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Unitat: Montserrat
  • Recorregut: 22 metres
  • Desnivell: 14 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:40:04

Situació

La localització esdevé difícil i complicada, car la zona és molt emboscada. L'itinerari més factible es realitza pel camí de les Voltes o de Sant Miquel, al qual es pot accedir des de Collbató. Al bell mig del seu recorregut, en el punt anomenat les Bateries, surt un camí en direcció S que porta al coll de les Garrigoses. Des d'aquest coll davallarem en direcció al torrent Fondo anant a buscar un antic camí de carboners molt perdut i escàpol, que serpenteja fent una forta davallada vers el llit del torrent, si no el perdem, cosa molt corrent. Passarem per un parell de carboneres un xic difícils d'endevinar; l'una ens queda al costat oposat del serrat de les Garrigoses; la segona, un xic més avall, ens situa al mig de la fondalada que forma el coll. A mig camí entre aquesta segona carbonera i una tercera situada més avall, cal tenir molta sort per ensopegar un camí a la dreta que ressegueix el serrat a mig aire. Aquest corriol és força planer i ens menarà directament a un parell de carboneres, a la segona, al seu costat dret i entre un rocam, es fa visible la boca de la cavitat.
Aquest itinerari és el més recomanable per accedir a aquest avenc i als pous de Torrent Fondo, encara que també es pot arribar pel camí de les Feixades i en punt anomenat Pas de la Barra, remuntar el torrent Fondo. L'avanç per aquesta ruta és molt dificultós i accidentat.

Història

Descobert per membres de la SIS del Centre Excursionista de Terrassa el setembre del 1989, durant una de les nombroses excursions a la recerca dels pous de Torrent Fondo.

Topogràfics

topo 0: Pou de la Carbonera

Fotos

Bibliografia

Badiella et al. (1992).- “La influència dels relleus fluvials epigeus en la gènesi de certes cavitats montserratines”  SIS (12): 4-22 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (75): 140-158, Terrassa

Copyright © Espeleoworld 2022.