Espeleo World

Lo Bufador Nº1

Esquerda de 14 m de fondària al Masroig (Priorat)


Ens trobem amb una boca de 2 x 1,60 metres ubicada en un pendent, haurem de davallar un P-4. La instal·lació de la corda va ser en un pi i un MM de fraccionament. Per baixar haurem d'anar amb compte amb els blocs inestables, precaució que tindrem durant tota l'exploració ja que la cavitat està força descomposta.
Aterrem a un conus d'enderrocs, aquí s'obre una diàclasi d'orientació SO-NE amb unes dimensions regulars, d'amplada de 0,50 a 1 metre i una alçada variable de 1 a 5 metres.
Si anem en direcció NE es baixa un R-1,20 i trobem una galeria de 3 metres de recorregut, a la dreta surt una gatera de 2,50 metres que es va tancant entre el blocs, encara que l'escletxa continua. A terra, a la dreta, es veu un pouet d'un parell de metres no accessible sense desobstrucció.
Si tornem a la base del pou d'entrada, anirem en direcció SO i als 3 metres trobarem un P-3 que davallarem per continuar en la mateixa direcció, enrere hi ha una petita gatera d'uns 3 metres que es fa impenetrable. Sis metres més enllà trobem un R-2,75 fàcilment desgrimpable, aquí un petit forat fa una comunicació sota un bloc, als 2 metres la diàclasi (aquí té 5 metres d'alçada i 0,90 d'amplada) baixa entre blocs encastats fins a la màxima cota assolida (- 14 m.). La cavitat continua més avall però no és practicable.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Masroig, El
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Serra de l'Argentera - Pradell
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-02-10 12:40:20

Situació


Des del poble del Masroig seguirem la carretera que porta a l'ermita de les Pinyeres, passarem el barranc de la Vila i el Molí de ca la Verònica i 500 metres més endavant ens desviarem per la carretera de la dreta. Aquesta carretera la deixarem a cosa d'un km per girar a la dreta per una pista que porta al Molí de l'Antònia (es tracta d'una finca en explotació vitivinícola i cal demanar permís per transitar i deixar el cotxe on no faci nosa).
Des del molí desfarem la pista a peu i a una quarantena de metres trobarem un camí senyalitzat que va a Bellmunt, de seguida veurem una línia elèctrica d'alta tensió que seguirem una estona, pujarem a un turó (cota 230 m) on hi ha una torreta elèctrica. En aquest punt ens desviarem del camí per anar a trobar un caminoi que baixa en fort pendent cap al barranc dels Molins. Després de baixar el coster creuarem el riuet i per una rampa enfangada pugem per continuar el camí i, a uns 250 metres ens desviarem per un corriol emboscat situat a la dreta i que puja per un barranc (senyalitzat amb marques blanques). Pujarem un centenar de metres i fàcilment, al costat del camí, trobem lo Bufador nº 1 i 14 metres més amunt es troba lo Bufador nº 2.

Història


Les úniques referències que tenim són les donades a conèixer per membres del GREC – les Corts i del GE Badalona que la van visitar el 9 de febrer del 2014.

Topos

Media

Biblio

 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: espeleobloc.blogspot. Apunt del 24-3-2014. Autors: J. Llorca (GREC); X. Samarra i E. Porcel (GEB).