Espeleo World

Graller del Bogader

Avenc de 25 metres de desnivell al riu de Tosa (Queralbs)


Ens trobem una gran boca de 14X8 metres excavada en calcàries. Des de la capçalera del pou es divisa una possible continuació a la pared del davant.
Davallem un pou de 23,60 metres que ens situa en una rampa de 25º d'inclinació, i que per la part inferior dóna a un gran pòrtic de 7,50 metres d'alçada per 2,50 metres d'amplada, el qual surt al torrent en mig de la cinglera. El desnivell des del llavi inferior és de -25 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Queralbs
 • Comarca: Ripollès
 • Unitat: Alt Freser
 • Recorregut: 44 metres
 • Desnivell: 25 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-05-30 13:50:04

Situació


Des del poble de Queralbs agafarem un sender GR que es dirigeix a l'estret del Forn, passant per la font del Coronel. Quan arribem al riu de Tosa (també conegut com torrent de l'Estremera) cal creuar-lo, i de seguida albirem la cova de l'Estret del Forn en el marge dret hidrogràfic a l'entrada de l'estret del mateix nom. Ens dirigirem a la cova i des d'aquesta anirem cap a l'esquerra seguint la base de la cinglera fins que trobem una fita de pedra tallada al camí, en un lloc on baixa un petit torrent. En aquest punt pujarem pel torrent fins arribar a interceptar un altre camí. Aquest el seguirem a la dreta uns cinc minuts, i després baixant en diagonal ens endinsarem al bosc fins la cinglera, on mig penjada i emboscada trobarem la cavitat, de difícil accés.
Coordenades aproximades.

Història


La primera referència d'aquesta cavitat és la de l'exploració realitzada durant els dies 24 25 i 26 de gener de 1953 pels membres del GES de CMB, O. Andrés, J.M. Armengou i F. Barceló, els quals també exploraren diverses cavitats properes, citant aquesta cavitat com Avenc del Bogadé i assignant-li una fondària de -20 metres.
El 1980 apareix la fitxa de la cavitat en el volum 4 del Catàleg Espeleològic de Catalunya però sense topografia, on es cita com Avenc del Bogader o Avenc del Graller.
L'onze de gener de 1983 la SIE del CEA l'explora i realitza la topografia, encara que aquesta no es publicarà fins l'any 1986 en un butlletí del CE Àliga. Aquests li assignen un desnivell de -37,5 metres, comptabilitzats des del llavi superior de la cavitat.
L'any 2006 en Ferran Cardona (ECG) i Josep Cuenca (GEB) el localitzen de nou, a partir d'aquesta localització, el GE Badalona l'explora el 27 de gener del 2007 realitzant una nova topografia de la cavitat, citant-lo amb el nom més correcte de Graller del Bogader.

Topos

Media

Biblio

 1. Armengou, J.M. (1953).-”Sección de exploraciones”. Speleon (IV-2):108. Oviedo.
 2. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):121. Ed. Políglota. Barcelona.
 3. Porcel i Caro, Enric.(2008).-”Dues cavitats a l'Estret del Forn”. Cavernes (27):70-73. GE Badalona.
 4. SIE (1986).-”Fitxes de cavitats: Avenc del Graller”. Butlletí CE Áliga (290):15-16. CE Àliga. Barcelona.
 5. Valles, J. de (2009).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 3: 381 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.