Forat Tx-2

Estreta esquerda d'uns 60 m. de desnivell vora la font del Teix (la Sénia, Montsià)

Constituït per una estreta diàclasi que baixa uns 40 metres de desnivell. El descens es va fer per la tècnica d'oposició (ramonage) degut a l'estretor de l'esquerda, que acaba en un punt que es fa impenetrable.
A l'alçada de la boca d'accés, la diàclasi encara s'enlaira uns 20 metres més, presentant dues sortides a l'exterior, encara que el pas entre aquest sector superior i l'inferior sembla inviable per l'estretor.
Les dades espeleomètriques són aproximades. El desnivell de 60 metres s'obté a partir de la cota – 40 i la zona superior + 20.
(Extret d'un relat personal facilitat per Carlos Martínez de l'Espeleo Club Tortosa)
Cal tenir en compte que la diàclasi serpenteja com un meandre i cal anar desplaçant-se a cada metre buscant el punt més ample per passar. Al fons el pas és tan estret que l'explorador no pot canviar de posició i cal iniciar l'ascens en la mateixa postura. Els dos membres de l'EC Tortosa que van fer la primera i única exploració, van tenir greus problemes per tornar a l'exterior, malgrat els senyals que havien deixat durant el descens. Els continus canvis al llarg de l'esquerda els va fer perdre l'orientació i anaven a parar a punts sense sortida. Malgrat els moments de defalliment i angoixa van poder sortir pel seu propi peu, encara que no guarden un bon record d'aquesta experiència.
Entre els companys de Tortosa, aquesta cavitat també és coneguda com la Diaclasa Maldita.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sénia, La
 • Comarca: Montsià
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 60 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-11-19 12:57:22

Situació

Carregant mapa...


Anant per la pista de Caro a la font del Teix, un cop passada aquesta, la pista comença a pujar i quan fa un giravolt a l'esquerra de gairebé 180º, a sobre mateix a l'esquerra, al costat d'un turó, es troba l'esquerda TX-1. Seguint més cap al S, al peu d'un cingle es troba la TX-2.
Altres cavitats no catalogades
TX-3: Al costat mateix de la TX-2. Esquerda molt estreta que tan sols s'ha pogut sondejar en uns 35-45 metres. També és coneguda com la Diaclasa Supermaldita.
TX-4: També conegut com Forat del Camí. Situat al costat esquerre de la pista que puja des de la font del Teix cap a Fredes. Coordenades UTM ED50: x: 266325; y: 4516581; z: 887 m. Es tracta d'un clot taponat per blocs i on sembla que actualment algú ha fet algun intent de desobstrucció.

Història

Descoberta i explorada l'any 1994 per membres de l'Espeleo Club Tortosa

Topogràfics

topo 0: Forat Tx-2

Fotos

foto 0: Forat Tx-2
foto 1: Forat Tx-2
foto 2: Forat Tx-2

Bibliografia

 1. Ferrer, Victor & Espeleo Club Tortosa (2013).- Els Ports. Barrancs, coves i avencs. Edició de l'autor: 108 pp + 1 llibret de fitxes de les cavitats.
 • Altres dades, coordenades i fotografies facilitades per l'Espeleo Club Tortosa

Copyright © Espeleoworld 2023.