Esquerdes de Cal Agustí

Conjunt d'esquerdes de -16 metres de desnivell i 120 metres de recorregut a Cambrils (Odèn).

Es tracta de tres grans esquerdes situades en forma de triangle. L'esquerda gran té una planta de 16X4 metres aproximadament, comunicant amb l'esquerda mitjana en la part superior, i amb l'esquerda petita en la part inferior a través de la sala Marta i de la sala Crilin, que vindrien a ser una continuació de l'esquerda gran. Sota de la part inferior de l'esquerda gran i a través d'un estret pas, arribarem a la sala Rodrigo, plena de rocs caiguts del sostre, mentre que a la part més al N, es podria comunicar amb la sala Ruïna, malgrat un gran caos de blocs inestables. Sota trobarem l'esquerda Xuxe, d'uns 7 metres de fondària, que comunica per un pas molt estret després d'haver-se desobstruït amb la sala Amarga, plena també d'un gran caos de blocs caiguts.
L'esquerda mitjana té una planta de 30X1,5 metres aproximadament, comunicant per una banda amb l'esquerda gran, i a través de la sala dels Xupats, situada al mig i a sota, comunica amb l'esquerda petita.
Sota de la sala dels Xupats, trobarem la sala de la Ruïna, formada per blocs inestables, i al costat en direcció N, com una possible continuació de l'esquerda petita, hi ha una esquerda impenetrable fins l'actualitat. A l'altra banda de l'esquerda mitjana trobarem les sales del Niu i de la Cistella, que són les més acollidores, obertes a l'exterior per sobre.
L'esquerda petita té una planta de 14X1 metre aproximadament, amb un pas molt estret al final, quan aquesta es troba amb l'esquerda mitjana. Té una alçada d'uns 14 metres, i baixa 4 metres més fins la sala Crilin, és el punt més fondo d'aquesta. És la més curiosa de passar-hi per la seva estretor.
Totes les sales es poden visitar sense necessitat de cordes, excepció feta a l'esquerda Xuxe amb la sala Amarga.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Odèn
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 120 metres
 • Desnivell: 16 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-01-03 03:10:33

Situació

Carregant mapa...


A pocs metres del restaurant Cal Agustí, al poble de Cambrils, surt a la dreta de la carretera que va a Llinars, un camí que pujarem amunt fins arribar a un petit planell. D'aquí seguirem un petit corriol en direcció S, i anirem pujant entre blocs, tartera i pins, fins que el corriol s'acaba en una esquerda tapada. La deixarem, i pujarem per l'esquerra uns pocs metres més en la mateixa direcció, fins que trobarem la senyalització de la cavitat. (Dades de 1996).
Coordenades aproximades a revisar

Història

Conegudes a la zona des de temps immemorial. La primera exploració de que tenim referència va estar realitzada pel CE Solsonès.

Topogràfics

topo 0: Esquerdes de Cal Agustí
topo 1: Esquerdes de Cal Agustí

Fotos

Bibliografia

 1. Codina, Salvador.(1998).-”Esquerdes de Cal Agustí”. Corriol (108):14-15. Centre Excursionista del Solsonès.
 2. Valles, Jordi de. (2009).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell” Catàleg Espeleològic de Catalunya (2):276-278. EC Gràcia/FCE.

Copyright © Espeleoworld 2023.