Espeleo World

Cova Nº5 de l'Escudelleta

Cova de 14 metres de recorregut al barranc de la Pixera, (Capafonts).


La boca d'uns 6X8 metres, dóna accés a una galeria de 14,20 metres de recorregut en suau pendent ascendent, aquesta finalitza en una mena de cambra amb algunes formacions força descalcificades.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Capafonts
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 14 metres
 • Desnivell: 4 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-03-17 15:16:23

Situació


Sortint del poble de Capafonts per la carretera TV-7041 en direcció a Mont-ral, a l'alçada del quilòmetre 21,220 a la dreta surt una pista, al cap de pocs metres trobem a l'esquerra un camí amb un indicador per anar a la Foradada. Cal seguir-lo, i en fort pendent ens enfilem sense pèrdua fins la Foradada. Un cop passada aquesta, el camí segueix pujant fins trobar una desviació a la dreta, seguirem pujant fins arribar a la base d'una cinglera on es troben totes les coves i la font conegudes com Escudelleta, un cop a la font, seguirem endavant 67 metres, on a l'esquerra trobarem un corriol que en uns pocs metres ens porten a un gran balmat on s'obren les dues galeries de les coves nº 4 i nº 5 de l'Escudelleta, a la boca de la nº 4 hi trobem un petit mur de pedra seca. Aquestes dues coves es trobem a 35 metres abans d'arribar a la cova del Grèvol.

Història


Malgrat ser conegudes des de temps llunyans per la gent de la contrada, la primera cita que trobem és deguda a J. Ferraté (1918) que en fa esment del conjunt de coves tot anomenant-les Coves de l'Escudelleta.
J. Iglésies i J. Santasusagna (1930) a la seva guia excursionista de les Muntanyes de Prades, també fan esment però especifiquen que la més important de totes elles és l'anomenada Cova del Grèvol.
Els anys 1968 i 1969, membres del Grup Geogràfic de Gràcia (després EC de Gràcia) visiten la cova del Grèvol, anomenant-la Cova de l'Escudelleta.
Els anys 1981 i 1982, membres de la SIEP – CE Poblet de Barcelona, fan un treball de recopilació del conjunt de totes les cavitat i les numeren (1 al 10) però les anomenen del Barranc de la Pixera, encara que hagués estat més correcte fer-ho com a Coves de l'Escudelleta.

Topos

topo Cova Nº5 de l'Escudelletatopo Cova Nº5 de l'Escudelleta

Media

foto Cova Nº5 de l'Escudelletafoto Cova Nº5 de l'Escudelletafoto Cova Nº5 de l'Escudelletafoto Cova Nº5 de l'Escudelletafoto Cova Nº5 de l'Escudelletafoto Cova Nº5 de l'Escudelleta

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro,J.M.; Talavera, F. (1984).-”el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.7):59 Ed Políglota.
 2. Ferraté, J.(1918).-Espeleologia a les Comarques Tarragonines.134 pp. Reus.
 3. Iglesies, J.(1929).-Les muntanyes de Prades, el Montsant i la serra de la Llena. 366 pàg. Agrupació Excursionista de Reus.
 4. Iglesies, J.; en col.laboració amb Santasusagna, J. (1930).- Les muntanyes de Prades, el Montsant i la serra de la Llena. 2ª edició. 366 pàg. Agrupació Excursionista de Reus.
 5. Talavera, Ferran (1982).-”Las cavidades del barranc de la Pixera (Motllat-Baix Camp)”. Boletín Espeleoógico SIEP (14):30-41. SIEP – CE Poblet.
 • Coordenades, fotografies i dades actualitzades, aportades per l'equip d'EspeleoÍndex.