Espeleo World

Cova del Barranc de l'eixarreí

Cova de 24 metres de recorregut a Margalef.


Es tracta d'una gran diàclasi que secciona tota la massa rocosa de dalt a baix, visible fins i tot en superfície, però no explorable. La galeria resultant, després d'una antesala d'entrada, adopta un caire remuntant, grimpable mitjançant empotrament, fins que es passa un pas sota un bloc que comunica amb una saleta elevada originada per l'encreuament amb una altra diàclasi, també alta de sostre, però impenetrable pocs metres més endavant, El desnivell màxim és de +8 metres.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Margalef
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Montsant, el
 • Recorregut: 24 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Al barranc de la Coma Negra s'hi accedeix per una curta pista que porta fins a un camp de presseguers a la mateixa riba del riu Montsant, tant sols a un parell de quilòmetres abans del poble de Margalef. Creuarem el riu per on trobem més convenient, anant a cercar el camí que s'endinsa per la pregona barrancada per la seva dreta hidrogràfica. Arribarem a la primera cruïlla, abans de la cova del Miracle; per l'esquerra, pujarem pel barranc de la Teixeta fins a la Cogulla. Per la dreta farem cap a la cova del Miracle, abans, a l'esquerra, agafarem el camí esmentat que es dirigeix vers el Racó del Morral. Sense creuar el torrent, haurem de buscar un corriol poc definit que puja pel vessant esquerre i s'amaga en un bosc que acaba en un llisera que superarem intentant seguir el camí sempre pel mig del llom, i que ens duu a una esplanada amb excel·lents vistes al barranc de la Teixeta i al Racó del Morral. Des d'aquí ens endinsarem per un camí molt més fressat, pel barranc de l'Eixarreí, flanquejats per unes altes cingleres on s'obre una gran boca visible en la distància, sobretot des dels cingles de la Teixeta. La boca es troba a pocs metres per sobre del corriol, al peu del cingle, un cop superada la rampa de dejecció.
Coordenades aproximades.

Història


La primera referència que tenim es la de l'exploració del GELL el 20 de gener de 2002.

Topos

Media

Biblio

 1. Farrús, M.;Satorra, A.;Pérez, Ll.(1999).-”Resultats de les campanyes del grup espeleològic lleidatà a la serra del Montsant. Anys 1995-1997. El Montsant”. Grallera (5):5-44. GELL. Lleida.
 1. Farrús, M.;Satorra, A.;Pérez, Ll.(2006).-”Resultats de les campanyes del GELL a la serra del Montsant,II. Anys 1998-2005”. Grallera (6):3-33. GELL. Lleida.