Espeleo World

Cova de les Pedres

Petita cova de 17 m. al turó del Ros (Viladecavalls) i d'interès arqueològic.


Formada per una única galeria lleugerament descendent i d'uns 12 metres de longitud. Existeixen petites derivacions de molt curt recorregut. Les dimensions són reduïdes i amb algun pas estret.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Viladecavalls
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Salvador de les Espases - Serra de Rubió
 • Recorregut: 17 metres
 • Desnivell: 4 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-05-30 11:27:47

Situació


Al NO de Viladecavalls hi ha el Turó del Ros (Serra de Collcardús) i la cova es troba per sota del turó al seu vessant meridional i més concretament al S del cim. L'accés es pot fer des de Can Boada de les Parentes i actualment, des del túnel de Collcardús (Carretera C-58 de Terrassa a Vacarisses). L’aproximació, des del túnel de Collcardús, es pot fer en cotxe tot terreny de veritat (4x4 i reductora), seguint la pista que puja fins al turó del Ros. Una mica abans d’arribar-hi cal agafar un camí (a peu), a l’esquerra, que puja dret i baixa pel vessant S en direcció a Can Boada de les Parentes. S’ha de baixar fins a una bifurcació assenyalada amb una fita (Coordenades UTM... X: 411437; Y: 4603220. Per la dreta surt un corriol on es troben unes marques vermelles. Seguint-les s’arriba, primer a la cova de les Tres Boques i després a la Cova de les Pedres.
Un altre opció, que també s’inicia a Collcardús, es pujar al Coll de Can Margarit i seguir la pista que rodeja la serra de Collcardús pel seu vessant E. En arribar a una corba de 180º, comença una pista que ve de cara i va a Can Boada de les Parentes. Al poc de seguir-la s’ha d’agafar el primer trencall (puja fort) a la dreta fins arribar a la fita abans esmentada. Després seguir les marques vermelles. Desconeixem l’estat d’aquesta pista.
En ambdós itineraris s’ha de tenir en compte, si es va en vehicle, que la tanca del restaurant que hi ha al costat del túnel de Collcardús estigui oberta.

Història


Coneguda des de temps remots, encara que la primera notícia data de l'any 1973 en que és explorada per membres de l'aleshores delegació de la SIS – CET a Olesa de Montserrat. Un intent de desobstrucció va donar lloc a la troballa d'uns primers ganivets de sílex. L'excavació posterior va donar com a resultat la descripció de 76 peces, bàsicament de materials lítics.

Topos

Media

Biblio

 1. Morera, Jaume; Germain, Josep (1981).- “Nota sobre tres cavitats al Turó del Ros”. SIS (8): 47- 55 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (23): 287- 295. Centre Excursionista de Terrassa.
 1. Ten, Ramon (1978).- “Cova de les Pedres (Viladecavalls)” Arraona (6): 31-40. Museu d'Història Natural de Sabadell.
 • Revisió de coordenades, dades d'aproximació i fotografia, facilitades per Alfred Montserrat i Martí Romero (ERE – CEC) (maig 2015)