Espeleo World

Cova de la Dona Morta

Cavitat subvertical de 14 m. de fondària i 104 m. de recorregut a Montserrat


L'entrada, d'un parell de metres d'alçada per un metre d'amplada, dóna accés a una pronunciada rampa de quasi 20 metres de recorregut. La inclinació supera els 40º i el terra és de sorra i de còdols petits, cosa que fa la davallada força entretinguda. El sostre de la rampa es manté horitzontal des de l'entrada, cosa que li fa guanyar alçada a mesura que davallem. Poc abans d'assolir la sala principal, trobem a l'esquerra un petit cau per on s'accedeix  a les gateres inferiors del Nord. Seguint rampa avall cal passar un curt ressalt per arribar a la galeria principal.
El gran conducte de la galeria principal fa 41 metres de longitud i es desenvolupa vers el Sud, però girant lleument cap a l'Oest. L'amplada inicial és de bona mida, car assoleix els 4 metres, tot i que això dura ben poc; a mesura que avancem se'ns estreny ràpidament fins a escassos 2 metres, just on trobem un gran tronc col·locat de forma expressa per accedir al pis superior. Si fins ara el sostre se'ns feia quasi imperceptible, a partir d'aquest punt el podem resseguir amb facilitat.
Durant 16 metres, tant l'alçada de 2,5 metres com l'amplada d'1,5 metres són gairebé constants. Hom pot observar al sostre diversos forats que connecten amb el pis superior, mentre que el terra esdevé planer, llevat d'un petit clot situat al final de la galeria, al costat esquerre.
Una esquerda en angle recte estreny sobtadament el pas, alhora que li resta alçada. Cal davallar un ressalt de mig metre per continuar l'exploració. El sostre es torna a enlairar fins assolir el 4 metres i 6 metres més enllà un munt de pedres torna a estrènyer el pas. Aquest cop, el sostre es manté al mateix nivell i és el terra que baixa un metre més de forma sobtada, deixant-nos prosseguir uns 5 metres de galeria, conclosa dràsticament per una formació estalagmítica en forma de colada, que recull un gorg de 2 metres de llarg on fineix la galeria principal.
Sembla tractar-se d'una antiga surgència excavada seguint un estrat de margues, a l'igual que la Mentirosa de Monistrol i que esdevingué morta en excavar-se el torrent del Tortuguer.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Monistrol de Montserrat
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Montserrat
 • Recorregut: 104 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Al vessant Sud de la carena dels Piteus, a mig aire entre el torrent i el fil de la carena. El camí més fàcil per arribar-hi és el que surt del revolt de la Paella, baixant primer pel costat Nord de la carena, la creua ràpidament en un roquissar i es situa al vessant Sud. El corriol davalla per sota d'un cingle fins una segona esplanada; a la banda Sud hom observa una gran pedra aïllada, de l'alçada d'un home i per darrera d'ella s'endevina un xaragall molt perdut que baixa ràpidament cap al fons de la torrentera. Caldrà seguir-lo fins a saltar un marge rocós, després del qual ens desplaçarem a la dreta durant un centenar de metres per anar a trobar la cova amagada entre bardisses.

Història


La primera referència que tenim d'una exploració és la realitzada pel GES del CMB l'octubre del 1956.

Topos

Media

Biblio

Badiella, Xavier et al. (1992).- “La influència dels relleus epigeus en la gènesi de certes cavitats montserratines”   SIS (12): 4-22 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (75): 140-158, Terrassa.

 • Fotografies facilitades per Antoni Ferro i Rosa González.
 • Revisió coordenades facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).