Coves de Santa Cecília

Conjunt de cavitats d'origen clàstic al NO del monestir de Santa Cecília (Montserrat)

Cova Gran: La boca es força gran, d'aspecte triangular i d'uns 8 m d'amplada. Forma un vestíbul relativament planer i còmode que es va estrenyent per a continuar per una galeria recta amb la paret-sostre inclinada 45 graus. La galeria finalitza en una acumulació de blocs, entre els quals es veu la llum de l’exterior per un estret forat on només podria passar la mà. Poc abans de finalitzar, podem pujar per la paret de l'esquerra i assolir una petita cambra lateral on també hi ha un forat impracticable a l'exterior. Del cantó dret del vestíbul d'entrada neix una gatera de 6 m que comunica directament amb la balma de Santa Cecília, per la qual cosa aquesta forma part de la cavitat i, de fet, constitueix una segona boca.
Recorregut: 47 m.


Cova Petita: Forma una galeria recta de 16 m de longitud per una amplada mitjana de 4,5 m. La paret-sostre de la dreta està inclinada uns 40 graus. El terra és molt pla, encara que pedregós. Hi podem caminar de peu per gairebé tota la cova. Al final, la galeria s'eixampla lleugerament cap a l'esquerra i el sostre s'eleva fins gairebé els 5 metres. També cap al final hi ha l'inici d'una gatera que es fa totalment impracticable als dos metres, malgrat que a la topografia del GES (1976) marca un accés a una saleta inclinada de sostre baix.
Recorregut total: 19 m.


Cova Petitona: La cova es presenta com una balma de 6 m d'amplada per 4 de fondària màxima. Del cantó dret, al costat d'un bloc, neix una gatera que ens permet endinsar-nos 5 metres més. Recorregut total: 7 m.


Avenc de Santa Cecília: La boca es troba partida en dos per un bloc. Dóna pas a un seguit de verticals i passos entre blocs que nosaltres varem davallar sense utilitzar material, però en alguns punts no està de més posar alguna corda ja que hi ha alguna desgrimpada una mica compromesa.
La cavitat està ocupada per un caos de blocs que formen com tres nivells sobreposats, amb petites saletes entre els blocs. Hi ha tres gateres que comuniquen amb l'exterior, la darrera ens permet sortir de la cavitat pel punt més baix. Desnivell: - 10 m. Recorregut: 45 m.


Balma de Santa Cecília: La balma està formada per l'extraplom a 45 graus d'una de les cares d'un bloc enorme. El terra és molt pla. Per davant la boca, i a tota la seva llargada, hi ha una acumulació de grans blocs que formen una mena de barrera clàstica que delimita tota la superfície aixoplugada per la balma, formant un espai tancat i arrecerat. Prop d'un dels extrems de la balma neix una gatera que en 6 m ens situa al vestíbul de la cova Gran, per la qual cosa ambdues cavitats són, de fet, una mateixa cavitat. D'aquesta manera la balma no deixa de ser una segona boca de la cova Gran.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Marganell
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Montserrat
  • Recorregut: 47 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-10-10 07:13:40

Situació

Carregant mapa...


Del monestir de Santa Cecília surt un camí ample que porta a Can Martorell. El seguirem cosa de 10 minuts per deixar-lo en un marcat revolt a l'esquerra, d'on surt un camí. Just al seu inici, neix a la banda dreta un corriol menys fressat que ens ha de portar a la llera del torrent de les Coves. Una vegada arribats, el davallarem uns pocs metres per abandonar-lo tot seguit per la dreta, arribarem a un petit pla en el bosc i per darrera d'un bloc assolirem una petita canaleta descendent que ens conduirà a les boques.

Història

Coneguda des de temps immemorials. El 1922 es van fer una sèrie d'actuacions arqueològiques a la muntanya de Montserrat dirigides per Josep Colomines i sota els auspicis de l'Institut d'Estudis Catalans, entre elles les Coves de Santa Cecília.
Durant els treballs per al “Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona”, Vol. 3 (que mai es va arribar a publicar), membres del GES-CMB fan la topografia de les coves Gran i Petita de Santa Cecília.
Finalment, el juny de 2020, membres de l'ECM Barcelonès i del GE Badalona revisen tot el conjunt de cavitats fent un complet treball de catalogació.

Topogràfics

topo 0: Coves de Santa Cecília
topo 1: Coves de Santa Cecília
topo 2: Coves de Santa Cecília
topo 3: Coves de Santa Cecília

Fotos

foto 0: Coves de Santa Cecília
foto 1: Coves de Santa Cecília
foto 2: Coves de Santa Cecília
foto 3: Coves de Santa Cecília
foto 4: Coves de Santa Cecília
foto 5: Coves de Santa Cecília
foto 6: Coves de Santa Cecília

Bibliografia

  1. Colomines, Josep (1925).- Prehistòria de Montserrat. Monestir de Montserrat
  • Topografies 1976, arxiu GES - CMB
  • Actualització de dades, topografies 2020 i fotografies, extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunts 29-6-2020 i6-7-2020. Dades: Ferran Cardona (ECM Barcelonès); Josep Cuenca, Ana Ruiz, Jordi Llorca i Emília Doña (GE Badalona)

Copyright © Espeleoworld 2023.