Cova de Geguins

Cova de 55 metres de recorregut a Les Avellanes i Santa Linya.

La cavitat es divideix en dues parts, les galeries inferiors, altes de sostre per regla general, amb dos passos estrets que uneixen petites sales, la darrera de les quals té algunes formacions. Un cop passada una gatera vertical ascendent que hi ha en la última saleta, ens trobem a la base d'una galeria de fort pendent ascendent, amb força formació litogènica al principi i tancada per rocs i sediments a la part superior. El desnivell total és de 17'5 metres (-4'5/+13).
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Avellanes i Santa Linya, Les
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Serres marginals - Oest
 • Recorregut: 55 metres
 • Desnivell: 17 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2019-06-04 09:38:23

Situació

Carregant mapa...


Des de Santa Linya seguirem la carretera LV-9043 que és dirigeix a l'estació de ferrocarril de Santa Linya, només sortir del poble la carretera deixa d'estar asfaltada, però és apta per tota mena de vehicles. En arribar al quilòmetre 5,600 trobem el pont sobre el barranc de Geguins o Giguins segons l'ICGC. La cova està situada remuntant el torrent fins quasi arribar a la paret del cingle que talla el barranc, uns metres per damunt del marge dret hidrogràfic, i a la base del cingle.
És aconsellable portar eines de tall degut a l'exuberant vegetació.

Història

La descoberta de la cova de Geguins i els Abrics propers, que en el seu conjunt és coneixen com coves de Geguins, és el fruit de diverses visites realitzades per diferents grups excursionistes al llarg de la dècada dels anys setanta del segle passat; resulta curiós que foren efectuades independentment les unes de les altres, però totes comportaren la recollida de fragments ceràmics, la qual cosa va originar una remoció important dels materials i la seva parcial dispersió. Un dels primers excursionistes va ésser en Josep Enric Gómez, qui en una de les seves sortides trobà la cavitat i recollí un gran fragment, el qual donà posteriorment a la llavors Secció d’Arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Amb les dades facilitades per ell, s'efectuà una sortida l'11 d'abril de 1977 que comportà el bateig provisional de la cavitat com “Cova de la Cabra” degut a trobar-hi a l'interior un crani de cabra probablement no gaire antic.

Topogràfics

topo 0: Cova de Geguins

Fotos

foto 0: Cova de Geguins
foto 1: Cova de Geguins
foto 2: Cova de Geguins
foto 3: Cova de Geguins
foto 4: Cova de Geguins
foto 5: Cova de Geguins
foto 6: Cova de Geguins
foto 7: Cova de Geguins
foto 8: Cova de Geguins
foto 9: Cova de Geguins
foto 10: Cova de Geguins
foto 11: Cova de Geguins
foto 12: Cova de Geguins
foto 13: Cova de Geguins
foto 14: Cova de Geguins

Bibliografia

 1. GELL (1984).-”Fitxer de cavitats”. Grallera (1):45-62. GE Lleidatà. Lleida.
 2. Garcés Estallo, Ignasi; González Perez, Joan-Ramon; Rodríguez Duque, Josep Ignasi. (2005).-”El Jaciment de l'edad del ferro de la cova de Geguins (les Avellanes i Santa Linya, la Noguera)”. Revista d'Arqueologia de Ponent (15):201-234.
 3. Cortés i Ribelles, Manuel.(1984).-El Montsec i muntanyes veïnes.pp:1-375.CE Lleida.
 4. Valles, Jordi de (2008).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.2):1-384. ECG/FCE.
 • Coordenades, dades i fotos aportades per J. Serrano (SIE-CEA) i F. Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.