Espeleo World

Avencs Arrel-estret

Petit avenc de 10 metres de fondària prop de Montblanc.


L'avenc de l'Arrel, està format per una boca de 2 per 4 metres que dóna pas a una vertical de 5 metres que és un forat al sostre d'una galeria de 17 metres de llargària, al final de la qual existeix un pas molt estret que comunica amb una segona peça de la cavitat, en un balcó situat 3 metres per sobre de la base d'una saleta de 7 metres de llarg per 1,50 metres d'ampla.
Per damunt del balcó esmentat, es troba la xemeneia que uneix aquesta saleta amb una altra de mides similars, que comunica després d'una curta rampa de nou amb l'exterior per la boca de l'avenc Estret.
La connexió interior d'ambdues cavitats és físicament complicat degut a l'estretor del pas. 

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Montblanc
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 38 metres
 • Desnivell: 10 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-01-21 05:09:34

Situació


Situats al final del carrer de Josep M. Tosas de Montblanc, seguirem pel camí de la pasquala, al final d'aquest trobem un dipòsit d'aigua que voregem per l'esquerra, una mica més endavant, després de passar uns dipòsits situats a l'esquerra del camí, aquest fa un revolt i es dirigeix cap el S, seguirem en pujada fins arribar a una cruïlla, on deixarem la pista que marxa a l'esquerra, seguirem recte entrant a una zona oberta del bosc on hi trobem un dipòsit d'aigua de forma quadrada, des del costat Oest de l'esplanada, seguirem la pista de la dreta que està tancada per un cadenat, al cap d'uns 800 metres en el punt on la pista fa una corba a la dreta, en la banda esquerra de la pista hi trobem una paret de pedra seca, uns metres abans de la paret i al mateix costat de la pista, trobem un sender que baixa en direcció a la font de la Ginesta. De seguida trobem una esquerda que travessa el sender i que cal saltar, uns metres més endavant passarem pel costat de l'avenc de la Figuera, el sender baixa una mica i gira a l'esquerra, en aquest punt trobarem la cova del Siroll a l'esquerra del sender, uns dos metres més endavant i del mateix costat esquerre del sender, surt un corriol que en pocs metres ens duu fins la boca de l'avenc de l'Arrel, vorejant tot el pou, a l'altre costat i a uns 10 metres, trobem unes roques a la dreta, a un nivell una mica més elevat, on trobarem la boca de l'avenc Estret.

Història


Explorat pels joves membres (13-14 anys) del GIEM de Montblanc durant l'any 1966 poc després d'explorar l'avenc de la Figuera. Publicat en el Catàleg Espeleològic de Catalunya (1978), solament com avenc Estret, sense fer cap referència a l'avenc de l'Arrel, tot i que aquest té una boca de notables dimensions.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).-”l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès”. Catàleg Espeleològic de Catalunya. (Vol. 2):246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
 2. GIEM (1972).-”Cavidades topografiadas en la Serra de Prades y lista de las mayores cavidades” Comuni. II Simp. Metod. Espel. VI/1-12. Escuela Catalana de Espeleología-CRE.
 • Pallisé, J. (2017).- “En el record encara: Les primeres exploracions i descobertes del GIEM (La Ginesta i el Racó de l'Hospital)”. (en preparació per a la revista Podall del Centre d'Estudis de la Conca de Barberà)
 • Coordenades, situació, dades, i fotografies, facilitades per Francesc Rubinat (ERE-CEC), Juli Serrano i Floren Fadrique (SIE-CEA).