Avenc Marcel

Avenc de 58 metres de fondària al municipi de Vallirana.

La boca s'obre al costat d'una de les potes de la torre elèctrica. Després de superar un ressalt de 3 metres enllacem amb un pou de 39 metres que ens situa en una curta i forta rampa seguida d'un pou de 8 metres que a 2 metres de la base es troba una gatera que comunica amb una galeria horitzontal, on des de la part superior s'accedeix a la primera escalada Via dels Ossos on trobem una E-6, E-4, E-6, E-3 i E-18, comunicades algunes d'elles per passos estrets i sales bellament decorades. A l'extrem final i per les zones inferiors s'accedeix als Blocs, via remuntant però de menys importància que l'anterior, i com el seu nom indica formada per una aglomeració de grans blocs, alguns d'ells en estat d'equilibri. La via consta d'un E-6, E-7 i E-10. Paral·lela a la galeria horitzontal esmentada anteriorment, s'obre una altra de característiques similars, accessible mitjançant un laminador a la paret. Es tracta de la Via Concrecionada, consta d'un E-7 i un desenvolupat i ampli E-21, on el procés litogènic adquireix una major importància.    
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 146 metres
 • Desnivell: 58 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Seguint la pista que hi ha al Pla del Marge del Moro per la seva part més oriental, aquesta ens durà fins a unes torres de conducció elèctrica, a la penúltima d'aquestes torres abans d'arribar a la cinglera trobarem al costat d'una de les bases de sustentació la boca de la cavitat.

Història

Descobert l'any 1982 durant els treballs de cimentació de la torre elèctrica de la companyia FECSA, la xarxa vertical la va explorar el SIEP del CE Poblet. La companyia elèctrica va tornar a tapar la cavitat i entre els anys 1989 i 1991 va estar explorada per una agrupació d'espeleòlegs del SIES d'Esplugues, l'ACE de Mataró i GIRES de Sant Esteve de Sesrovires.   

Topogràfics

topo 0: Avenc Marcel

Fotos

foto 0: Avenc Marcel
foto 1: Avenc Marcel
foto 2: Avenc Marcel
foto 3: Avenc Marcel

Bibliografia

 1. Tolrá, Antonio. (1982).-“Una nueva cavidad en Ardenya, Avenc Marcel(Ordal)”. Boletín Espeleológico SIEP.(14):44-46. SIEP – CE Poblet. Barcelona.
 2. Asensio, Antonio. (1993).-“Cavidades del Pla del Marge del Moro. Nuevos descubrimientos en el Avenc Marcel”. Passamà. (1):27-42
 3. SIE (1998).-“L'Avenc del Marge del Moro i altres cavitats al Baix Llobregat”. Espeleosie (33):92-98. SIE CE Àliga. Barcelona.
 4. SEO del CE Vallirana. (2001).-“La Serra del Mas”. Ardenya (1):6-34. SEO – CE Vallirana.

Copyright © Espeleoworld 2023.