Avenc Desencadenat

Cavitat de 79 m de fondària i 267 m de recorregut a la serra del Masiet, Mont-ral.

Cavitat estructurada sobre una esquerda de direcció NE-SW, paral·lela i a 19 metres de distància a la que conforma l'avenc de la Serra del Masiet.
A la boca un arbre ens serveix per reinstal·lar el primer pou de 8,65 metres, a la base si seguim en direcció NE trobem una forta rampa descendent que tot seguit es suavitza fins arribar a un pou de 7,4 metres, a la base trobem un estret pou que finalitza 5 metres més avall.
Situats de nou a la base del primer pou, seguint en direcció SW trobem un pou de menys de 4 metres, al que segueix una forta rampa que ens situa a la capçalera d'un pou més estret de 10 metres de fondària. A la base del pou i en direcció SW un pas força estret dóna accés a una curta galeria de 10 metres amb un petit pou entre blocs. Situats de nou a la base del pou de 10 metres i en direcció NE, una forta rampa ens porta a la capçalera d'un pou de 9 metres, a la base d'aquest i en direcció NE cal passar una estretíssima gatera que ens situa sobre un pou de 7 metres de fondària i 0,50 metres d'amplada, un cop a la base accedim a una àmplia galeria descendent fins arribar a una zona de grans blocs pels que podem davallar un desnivell d'uns 9 metres. En aquest punt estem a la cota -63,5 metres, a partir d'aquí i entre mig de blocs força inestables hi ha un pou d'un metre d'amplada que per prudència no s'ha baixat però que mesurat amb distanciòmetre dóna un desnivell de 15,6 metres, que donaria a la cavitat un desnivell total de -79 metres.
Si des de la boca de l'avenc ens dirigim exteriorment en direcció al barranc dels Esclots seguint la línia d'esquerda, un cop començat a baixar el vessant trobem una doble boca, a peu pla accedim a una galeria mentre que al mateix punt als nostres peus s'obre un pou. Seguint per la galeria de seguida trobem un desfonament que comunica amb una galeria inferior, seguint endavant es passa per sota d'una gran llastra i accedim al pou que ve de la boca superior.
Situats de nou a la doble boca, s'accedeix a un pou que als -5 metres ens situa en una galeria que connecta amb el punt desfonat de la galeria superior.
Seguint baixant el pou, al cap de -8 metres fem peu a la galeria inferior, aquesta es pot recórrer en ambdós sentits, cap el SW s'arriba a la cota -26,6 metres mentre que en direcció NE s'arriba a la cota -23 metres.
La cavitat té un recorregut total de 267 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mont-ral
 • Comarca: Alt Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 267 metres
 • Desnivell: 79 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2022-01-10 16:37:27

Situació

Carregant mapa...


A la carretera TV-7041 en direcció d'Alcover a Capafonts, 135 metres després de passar el quilòmetre 12 a la dreta de la carretera trobem un entrant amb una reixa, aquesta barra el pas de la pista que es dirigeix a una pedrera actualment abandonada.
Un cop arribats al punt situat més al N de la pedrera, surt un corriol que ens portarà fins l'avenc de la Serra del Masiet, en aquest punt cal seguir paral·lelament l'esquerda en direcció S, de seguida s'inicia la baixada pel vessant esquerre del barranc dels Esclots, només baixar els primers metres trobarem la boca superior de la cavitat, la boca intermèdia la trobem una vintena de metres més endavant mentre que la boca inferior es troba a uns 7 metres de l'anterior.
El recorregut des de la carretera és de 1,8 quilòmetres si passem per la part superior de la pedrera, si seguim la pista per la part inferior de la pedrera llavors el recorregut s'allarga 425 metres més. El camí ens deixa just al costat de la boca de l'Avenc de la Serra del Masiet, a 19 metres d'aquest en direcció SW trobarem la boca de l'Avenc Desencadenat.

Història

Cavitat localitzada i explorada el 2021 per Juli Serrano i Montse Roca (SIE-CEA). El Maig de 2021 Juli Serrano junt amb Francesc Rubinat (ERE-CEC), el visiten per realitzar la topografia de la cavitat.
El dia 1 de gener de 2022 Montse Roca i Juli Serrano tornen a la cavitat per retirar material que havia quedat de l'anterior exploració i aprofiten per explorar les boques inferiors i topografiar les noves galeries de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc Desencadenat
topo 1: Avenc Desencadenat

Fotos

foto 0: Avenc Desencadenat
foto 1: Avenc Desencadenat
foto 2: Avenc Desencadenat
foto 3: Avenc Desencadenat
foto 4: Avenc Desencadenat
foto 5: Avenc Desencadenat
foto 6: Avenc Desencadenat
foto 7: Avenc Desencadenat
foto 8: Avenc Desencadenat
foto 9: Avenc Desencadenat
foto 10: Avenc Desencadenat
foto 11: Avenc Desencadenat
foto 12: Avenc Desencadenat
foto 13: Avenc Desencadenat
foto 14: Avenc Desencadenat
foto 15: Avenc Desencadenat
foto 16: Avenc Desencadenat
foto 17: Avenc Desencadenat
foto 18: Avenc Desencadenat
foto 19: Avenc Desencadenat
foto 20: Avenc Desencadenat
foto 21: Avenc Desencadenat

Bibliografia

 • Cavitat inèdita, dades aportades Juli Serrano, Montse Roca (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC) maig de 2021.
 • Noves dades i ampliació de topografia aportades el gener de 2022 per Montse Roca i Juli Serrano (SIE-CEA).

Copyright © Espeleoworld 2023.