Avenc del Pont de l'escalat

Avenc de 38 m. de fondària a la riera de Begues (Olesa de Bonesvalls).

Per una boca reduïda es penetra en un pou de 10 metres; en el seu fons, a través d'una finestra lateral s'accedeix a una nova vertical de 28 metres. El seu fons és constituït per llims i petits clastes. En un racó del fons s'origina un conducte estret de curt recorregut.
Engolidor temporal de la riera de Begues, que en èpoques de fortes crescudes hem pogut veure totalment anegat per les aigües, la qual cosa fa que en el seu interior es puguin trobar algunes deixalles arrossegades pel corrent.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Olesa de Bonesvalls
 • Comarca: Alt Penedès
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 38 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Per la carretera de Begues a Olesa de Bonesvalls, poc abans d'arribar a aquesta última (Km. 17,700) es troba l'anomenat pont de l'Escalat que travessa la riera de Begues. Passat el pont hi ha el carrer d'entrada a l'urbanització Can Xacó i al poc de girar surt un corriol que baixa a la riera per un vessant molt embrossat.. A uns 50 metres del pont riera amunt i a tocar de la llera, es troba la boca de l'avenc.

Història

La primera exploració de que tenim constància és la portada a terme per membres del GES – CMB l'octubre del 1962.
Sempre ens quedarà el dubte de si el desaparegut avenc de la Riera de Begues, explorat únicament pel Dr. Francesc Español i al que se li atorgava una fondària de 70 metres (Speleon V;1-2), no podria ser aquest mateix. La descripció, si exceptuem les diferències espeleomètriques, encaixen.  En l‘èpic  relat de Joaquim Montoriol: “Catorce horas de lucha en el avenc de l'Escarrá” (Boletín del CMB, 1952) ja fa esment d'un avenc a la riera i, pels pocs detalls que dóna, sembla tractar-se de l'avenc del Pont de l'Escalat. Els veterans del GES sempre han estat contraris amb aquesta teoria totalment indemostrable i afirmen haver estat al punt de la riera on grans blocs taponen aquell engolidor.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Pont de l'escalat

Fotos

foto 0: Avenc del Pont de l'escalat
foto 1: Avenc del Pont de l'escalat
foto 2: Avenc del Pont de l'escalat

Bibliografia

 1. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 2. Rubinat, F. (2004).- “Catàleg espeleològic del massís de l'Ordal” EspeleoSie (Monogràfic): 117 pp. SIE – CE Àliga. Barcelona.
 3. Sitjà, R. (1970).- “Avenc del Pont de l'Escalat” Espeleòleg (10): 424-425. ERE del CEC. Barcelona.
 • Fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).

Copyright © Espeleoworld 2023.