Avenc del Clast

Avenc de 17 m. de fondària a la Serra del Cairat (Esparreguera).

Comença amb un petit ressalt de metre i mig que ens porta a una galeria on avancem acotats. Girem a la dreta tot baixant un ressalt per continuar cap a una mica de saleta (tall A-B) on observarem un forat a terra per on circularem arrossegats (secció a-b); el conducte fa baixada fins a conduir-nos sobre una galeria d'uns 3 metres d'alçada que és el tram més ample de la cavitat (tall C-D). Cal davallar suaument cap al S fins a trobar un altre pas estret a la nostra esquerra que mena a una altra saleta (secció c-d). Des d'aquesta saleta es pot continuar per un pouet molt estret que, en forma de rampa, davalla fins a la cota – 17 on s'observa una curta galeria que porta a un conducte ascendent que comunica altre cop amb la rampa abans esmentada a través de dos foradets molt estrets.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Esparreguera
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Sant Salvador de les Espases - Serra de Rubió
 • Recorregut: 34 metres
 • Desnivell: 17 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


A la serra del Cairat, vora el Coll de Cassot.
Hem de seguir el mateix itinerari que per anar a l'Avenc Montserrat i l'Avenc del Fum. Des d'aquest últim caldrà seguir uns 30 metres cap al S i hauríem de trobar els avencs del Clast.
Tots tres estan disposats de N a S. El més septentrional és l'Avenc III del Clast, uns metres més enllà es troba l'Avenc del Clast i seguint cap al S es troba molt a la vora l'Avenc II del Clast.
Coordenades aproximades i localització molt dificultosa per l'exuberant vegetació que cobreix tota la zona.
A l'apartat de topografia s'inclou un mapa elaborat per Xavier Badiella on es situen la majoria de cavitats de la zona i que pot ajudar a la seva localització.

Història

Descobert i explorat per membres de la SIRE – UEC Olesa de Montserrat l'any 1965.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Clast
topo 1: Avenc del Clast

Fotos

Bibliografia

 1. Badiella, X.; Mansell, C. (1988).- “Els avencs del Clast” SIS (11): 112-116 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (53): 228-232. Terrassa.
 1. Badiella, X. (2000).- “ Les cavitats del Coll del Cassot” (treball inèdit). SIS – CE Terrassa.
 1. SIRE – UEC Olesa (1966).- “Las actividades de la SIRE de Olesa de Montserrat en Coll de Cassot”. Boletín de Información SIRE (2-3): 7-8 (1ª época) SIRE – UEC Sants. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.