Espeleo World

Avenc de la Rasa de Savallà

Curiós i recent engolidor de 12,5 m. de fondària a Llorac (Conca de Barberà)


S'inicia la cavitat per una boca arrodonida d'uns 5 metres de diàmetre, que dóna pas a un pou de 10,5 metres pel que s'escola la totalitat de l'aigua de la rasa. Els primers tres metres del pou estan oberts excavats en terra i sorra i la resta en calcària. Als 5 metres de fondària el pou s'eixampla i la base té unes mides de 6 x 9 metres, totalment ocupada per un con d'enderrocs, entre el qual s'escola l'aigua.
La instal·lació de la cavitat és delicada, doncs hem d'evitar tocar les parets dels primers metres, força inestables, pel que hem de fer servir tres pins (un d'ells un xic allunyat).

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Llorac
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Unitat: Conca de Barberà
 • Recorregut: 21 metres
 • Desnivell: 12 metres
 • Granunitat: Depressió Central
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-10-10 15:46:21

Situació


La carretera T-224/C-432 (de Santa Coloma de Queralt a Guimerà) creua el riu Corb per un pont al km 11,250. Tot just passat el pont girarem a l'esquerra i agafarem una pista enquitranada que porta a Savallà del Comtat. De seguida trobarem una esplanada on deixarem el cotxe. Seguirem uns metres per una altra pista (aquesta de terra) i als pocs metres la deixarem per seguir un camí paral·lel a la rasa durant uns 200 metres, per a baixar fins a la rasa de Savallà, on trobarem la cavitat fàcilment al llit de la rasa.

Història


L'any 2011, uns excursionistes van localitzar un petit forat a la rasa de Savallà, de no més de 20 cm de diàmetre. En una segona ocasió (2013), el forat ja tenia 1X0,40 metres.
A principis del mes d'octubre de 2014, en Jaume Ferreres (ECG) va ser informat de l'existència d'aquesta cavitat.
En una primera inspecció, troba la cavitat, d'1X1,50 metres i sondeja el pou en uns 9 metres. Els laterals de l'entrada estava ocupat per uns blocs inestables que caldria retirar per a fer més segur el seu descens. Tot i que la rasa baixa eixuta, sent com l'aigua s'escola a la cavitat.
Després dels aiguats del mes de desembre, membres de l'EC Gràcia i GE Badalona es dirigeixen a la cavitat per explorar-la. En Jaume, que fa de guia i va el primer, arriba a la cavitat i es troba, amb gran sorpresa, que la boca, que hauria de ser d'1 metre, és ara una gran boca de 5 metres de diàmetre, així que no caldrà netejar la boca.
Un gran pi de més de 12 metres ha caigut a l'interior de l'engolidor; les seves arrels es troben a la base del pou i la copa arriba fins a l'exterior. Tota l'aigua de la rasa s'escola per la cavitat.

Topos

Media

Biblio

 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 16-2-2016.