Avenc de Julio de la Sista

Bonic avenc de 17 metres de fondària a Ulldecona (Montsià)

Per l'estreta boca equipada amb 2 parabold inox de 8mm s'accedeix a un pou de 10 metres verticals, fins la meitat del pou és un estret conducte, en aquest punt a la nostra esquena hi ha un pont de roca on posar un desviador per evitar el fregament de la corda, a partir d'aquí el pou s'eixampla una mica, un parell de metres més avall abans d'accedir al sostre de la sala trobem un spit que és del tot innecessari.

Un cop a la base del pou de -10mp accedim a una sala que en direcció NE trobem una abundant formació litogènica, mentre que pel costat SW trobem un ressalt que es pot evitar passant pel costat esquerre de la sala on també hi trobem algunes formacions en forma de columnes, aquestes faciliten la instal·lació d'una corda per baixar el pendent i el petit pouet final. Si des de les columnes fem un flanqueig cap el SW, arribem a una zona amb força formació, just abans d'entrar-hi al sostre de la sala veiem un petit conducte per on es veu la claror del dia, aquesta prové d'una petita boca que hi ha a l'exterior una mica per sota de la boca d'entrada. Seguint per la zona de formacions, es pot reptar fins arribar a un pou de 6 metres de fondària, a la base trobem un conducte que continua però és excessivament estret. Situats de nou a la capçalera del pou, es segueix reptant entre la formació fins arribar a una petita saleta, on entre les estalactites del sostre hi apareixen abundants arrels. El recorregut total és de 45 metres, mentre que la fondària és de -17 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Ulldecona
 • Comarca: Montsià
 • Unitat: Montsià, el - Godall
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 17 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2023-02-19 17:43:18

Situació

Carregant mapa...


Des d'Ulldecona cal anar a buscar el camí de la bassa de Montsià al Mas de Comú (GR-92) i a l'alçada del Mas de Fabra trencar a la dreta cap al Mas de Mulet i des d'aquí seguir fins a la Bassa Blanca. Sortim de la Bassa Blanca per un sender per sobre de la bassa de bombers. És el sender que puja a Roca Roja i a les Comares, també conegut com lo Lligallo de la Pedrera.
Seguim remuntant el sender cap a Roca Roja. Per l'esquerra s’obre un petit barranc que remunta cap al Molló i la Solsida. Al fons trobarem l'avenc. Cal però deixar el sender, no hi ha cap fita que marqui l'accés. Ho farem per la nostra esquerra, de cara al barranc, aprofitant uns vells bancals perduts d'oliveres. Un curiós exemplar de pi roig solitari, ens pot servir de referència.
Seguim avançant, evitant el màxim possible la malesa alta, cap al llit del barranc, mantenint l'alçada fins a ser ben prop d'un xaragall de pedra que baixa per la part contrària del barranc. Ara caldrà guanyar el llit del barranc i remuntar uns metres per l'altre vessant. Una gran fita de roques, propera al xaragall ens marca l'avenc.
La petita boca es troba normalment tapada per unes gran roques per evitar la caiguda d'animals.

Història

Cavitat coneguda per molt poca gent de la contrada. De fet havia restat inèdita fins que a finals de desembre de 2018, amb les indicacions prèvies de la seva situació facilitades per l'Agustí Barceló, va ser visitada per Pep Badia i Agustí Adons.

Nota d'Espeleoíndex: Malgrat no haver tingut mai notícies fins ara d'aquesta cavitat ni si havia estat explorada anteriorment, l'hem trobada georeferenciada (sense especificar el nom) al mapa excursionista 'Serra de Montsià', escala 1:20.000, editat l'any 1999 pel Patronat Municipal d'Acció Cultural de l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita.

Topogràfics

topo 0: Avenc de Julio de la Sista

Fotos

foto 0: Avenc de Julio de la Sista
foto 1: Avenc de Julio de la Sista
foto 2: Avenc de Julio de la Sista
foto 3: Avenc de Julio de la Sista
foto 4: Avenc de Julio de la Sista
foto 5: Avenc de Julio de la Sista
foto 6: Avenc de Julio de la Sista
foto 7: Avenc de Julio de la Sista
foto 8: Avenc de Julio de la Sista
foto 9: Avenc de Julio de la Sista
foto 10: Avenc de Julio de la Sista
foto 11: Avenc de Julio de la Sista
foto 12: Avenc de Julio de la Sista

Bibliografia

 • Dades, coordenades i fotos de la boca han estat extretes del blog:senderes.blogspot.com (de Pep Badia, la Ràpita) inclou track de la ruta. Apunt del 29-12-2018.

 • Actualització de dades, topografia i fotografies interiors facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).Gener de 2023.

Copyright © Espeleoworld 2023.