Espeleo World

Avenc de Coll Balaguer

Avenc de 39 metres de fondària a l'Hospitalet de l'Infant.


Una esquerda de sentit general N-S, presenta una primera vertical de -10 metres, on es divideix en dues branques; la meridional forma un pou que baixa fins -22 metres de l'exterior, entre gran quantitat de blocs encastats a les parets. Pel costat S, la cavitat baixa en rampa de blocs fins trobar l'entrada a la segona part, formada per un estret pou d'uns 6 metres, seguit aquest d'un nou pou de 9 metres, a la base i pel costat S, hi ha un estretíssim pas infranquejable. Pel costat N, un nou pou de 9 metres ens situa al fons de la cavitat. Tot aquest sector, està extraordinàriament dividit per un gran nombre de blocs que fins i tot formen una falsa via lateral amb molts ressalts.
L'estretor del pou i el fet que les parets estiguin molt concrecionades, limiten molt el pas.
Material: Dos metres per sobre de la boca hi trobem 1 parabold (M10) i 2 parabolds (M8) al primer pou, els següents pous s'instal·len en naturals i al pou final hi trobem un altre parabold (M-8). 

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Muntanyes de Vandellós - Tivissa
 • Recorregut: 115 metres
 • Desnivell: 39 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters Paranillochlamys velox Zariquiey 1940 (Dades facilitades per F. Fadrique, BIOSP)
 • Última revisió: 2018-01-14 14:52:21

Situació


A la carretera N-340, anant de l'Hospitalet de l'Infant a la central nuclear de Vandellòs, a l'alçada del quilòmetre 1.125,500 del costat dret surt una pista que de seguida creua per sobre l'autopista AP-7, un cop creuada segueix paral·lela a aquesta i llavors creua l'autovia A-7, un cop creuada seguim la pista a l'esquerra paral·lela a l'autovia durant 430 metres, punt on ens desviarem per una pista a la dreta que uns 100 metres més endavant queda tallada per una cadena, passada aquesta hi ha una esplanada i una caseta-magatzem de pagès on guarden els estris del camp. Des de l'esplanada, cal dirigir-se a l'esquerra, en direcció a una torre elèctrica, la cavitat es troba a 40 metres de distància de l'esplanada de la caseta-magatzem, tot començant a pujar el vessant de la muntanya.

Història


La primera exploració tingué lloc el maig del 1963 per part de Josep Castell i la seva colla, que aleshores pertanyien al GES – CMB. El setembre del mateix any van tornar i exploraren la que ells anomenaren Via lateral. Encara hi van tornar l'abril de l'any següent i durant el 1965, ja com a membres de l'ERE – CEC, van anar diferents vegades per fer la topografia. La que acompanyem és la versió original del vegetal retrobat a l'arxiu de l'ERE i que s'havia publicat, en versió redibuixada, al volum 7 del Catàleg (1984). En Castell era un perfeccionista i la realització de les topografies se li allargaven en el temps.
Durant aquesta època van realitzar un munt d'exploracions a la zona de les muntanyes de Vandellòs, cavitats majoritàriament petites, de les quals malauradament tenim molt poques dades i d'algunes fins i tot hem perdut la pista.
El retrobament de la cavitat ha estat possible gràcies a l'amic Floren Fadrique que la coneix des de fa més de 30 anys i ens va fer de guia per poder-la posicionar correctament.

Topos

topo Avenc de Coll Balaguer

Media

foto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguerfoto Avenc de Coll Balaguer

Biblio

 1. Altimira, C.(1970).-”Moluscos y conchas recogidas en cavidades subterráneas”. Speleon (17):65-75. CE Catalunya. Barcelona.
 2. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1984).- “el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 7): 109-110 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Fitxa actualitzada el gener de 2018. Coordenades, dades i fotografies facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).