Surgència dels Raiers

Surgència permanent de 76 metres de recorregut al torrent de Llabró, Conca de Dalt.

Es tracta d'una surgència de caràcter permanent, amb les variacions de cabal d'aigua lògiques en èpoques de pluja. El terra és format per un llit de graves per on brollen fonts impenetrables d'important cabal, almenys en dos llocs comprovats. La cavitat s'obre en calcàries i les parets arriben als 18-20 metres d'alçada, quedant com un barranc amb sostre a la part central, el recorregut és de 76 metres.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Conca de Dalt
 • Comarca: Pallars Jussà
 • Unitat: Boumort, el
 • Recorregut: 76 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-06-14 15:23:36

Situació

Carregant mapa...


A la carretera N-260 entre Pobla de Segur i Gerri de la Sal, entre els quilòmetres 302 i 301, abans d'entrar al túnel, ens desviarem a la dreta per l'antiga carretera, fins arribar al punt on el riu forma un fort revolt on hi ha accés par baixar fins el riu, ja que és utilitzat com desembarcador de kaiacs. Cal travessar el riu i a l'altra banda trobem el torrent de Llabró. (Antigament hi havia un cable amb una vagoneta on hi cabien dos persones, i si disposaves de la clau adequada, podies passar a l'altra banda, però aquestes són dades del 1990, desconeixem l'estat actual d'aquest cable). Remuntarem el torrent durant aproximadament una hora, en un recorregut d'uns 1500 metres, fins arribar a la surgència.
Un altre accés podria ser des d'Hortoneda, encara que el recorregut i el desnivell serien superiors, però no hi ha l'inconvenient de travessar el riu Noguera Pallaresa.
Coordenades aproximades.

Història

Localitzada pel GE Badalona el 1985.
Igual que en Josep Lluís Gàzquez (GELL), que s'encarregà d'elaborar l'apartat d'espeleologia al llibre “la Serra del Boumort i muntanyes veïnes” d'en Manuel Cortès i Ribelles, i del qual ja en fa esment, també sospitem que aquesta cavitat no és una altra que la citada per J. Senent i JM. Victoria l'any 1965 com a Font Mentidora del Torrent de Llabró.

Topogràfics

topo 0: Surgència dels Raiers

Fotos

Bibliografia

 1. Cortès Ribelles, Manuel.(2005).- La Serra del Boumort i muntanyes veïnes. Col·lecció Azimut -70. edicions Cossetània.
 2. Ferrer Sánchez, Diego.(1990).-”La cova del Roset”. Cavernas (22):75-77. GE Badalona.
 3. Senent, J.; Victoria, JM.(1965).-”Datos para el conocimiento espeleológico del macizo del Boumort”. Montaña (100):269-281. Centre Excursionista de Catalunya.

Copyright © Espeleoworld 2023.