Forat de les Gralles

Avenc de 54 metres de fondària a Bellver de Cerdanya.

La boca de l'avenc està orientada al N20O, té 13 metres de llargada per 4,50 d'amplada. Des del costat N, es baixen verticalment 23 metres. La base del pou es troba ocupada per blocs de mida petita, detritus vegetal i una gran quantitat de guano que en alguns assoleix els 2 metres de gruix. Cap al costat S de la planta, hi trobem enormes blocs com a mostra d'un procés clàstic. Al dessota es troba una petita sala, a l'extrem de la qual s'obre una gatera vertical, seguida per un petit pou que s'ajunta lateralment al segon pou de la cavitat.
Si es penetra pel pou situat a l'extrem N de la base del primer pou, es baixen 18 metres fins arribar a una rampa de materials clàstics situada a -46 metres. Al seu fons hi trobem una sala de 17 metres d'alçada en la qual s'observa un procés litogènic. Al seu extrem existeix un petit pas entre els materials clàstics que permet baixar fins a -54 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Bellver de Cerdanya
 • Comarca: Cerdanya
 • Unitat: Alt Segre
 • Recorregut: 84 metres
 • Desnivell: 54 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-05-14 10:28:22

Situació

Carregant mapa...


Des de Bellver de Cerdanya ens dirigirem fins el llogaret de Santa Magdalena, des d'ací cal seguir un camí que guanya alçada ràpidament, en arribar al punt en que aquest camí descendeix, cal baixar fins al torrent de Gavarret i tornar a pujar pel vessant oposat, per arribar al poc temps a la boca de l'avenc. La cavitat es localitza en un paisatge abrupte, a uns 30 metres sobre el tàlveg, a la seva dreta hidrogràfica.

Història

Les primeres dades de la cavitat foren comunicades per Josep Closes i Miralles, el qual el cita el 1935 dintre de l'article de la Cova de la Fou de Bor publicat a Sota Terra II, ell mateix el torna a citar l'any següent en un article similar publicat aquest cop al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya. La primera exploració tingué lloc els dies 17 i 18 de juny de 1950, participant-hi F. Español, J. Montoriol i F. Vicens del GES del Club Muntanyenc Barcelonès amb l'ajuda dels senyors P. Estany i els germans Pons naturals de la regió.
Entre els dies 11 al 16 de juliol de 1961 és explorada i topografiada de nou per un equip de l'ERE del CEC.

Topogràfics

topo 0: Forat de les Gralles
topo 1: Forat de les Gralles

Fotos

foto 0: Forat de les Gralles
foto 1: Forat de les Gralles
foto 2: Forat de les Gralles
foto 3: Forat de les Gralles
foto 4: Forat de les Gralles
foto 5: Forat de les Gralles
foto 6: Forat de les Gralles

Bibliografia

 1. AA.(1950).-”Sección de exploraciones”. Speleon (1-3/4):233-234. Oviedo
 2. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F: (1978).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 1 (l'Alt Urgell i la Cerdanya): 166. Ed. Políglota. Barcelona.
 1. Canals, M.; Ribera, C. Viñas, R. (1970).- La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre., 98 pp. Centre Excursionista de Catalunya – Ed. Montblanch.
 2. Closas i Miralles, Josep.(1935).-”La Cova de la Fou de Bor” Sota Terra (II):103-129. Club Muntanyenc Barcelonès.
 3. Closas i Miralles, Josep.(1936).-”La Cova de la Fou de Bor”. Butll. Centre Exc. Catalunya (490):111-117. CE Catalunya.
 4. Montoriol, J.(1951).-”Estudio geoespeleológico del Forat de les Gralles (Bellver de Cerdaña, Lérida)” Speleon (2-2/3):165-175. Oviedo.
 • Foto blanc i negre extreta del llibre La Fou de Bor i cavitats de l'alta vall del Segre.
 • Coordenades i foto color facilitades per Jordi Perera (Grup de l'Espeleodijous).

Copyright © Espeleoworld 2023.