Espeleo World

Cova del Tabac

Cova de 198 metres de recorregut al municipi de Camarasa.


La boca de 17 x 15 metres dóna pas a una galeria de respectables dimensions cosa poc freqüent  en les nostres latituds. Aproximadament als 50 metres de l'entrada trobem una sala de prop              de 25 x 25 metres, on la galeria gira lleugerament a l'esquerra, uns 30 metres més endavant la galeria gira a la dreta seguint direcció nord, en aquest punt trobem la major alçada de la galeria 21 metres. També en aquest punt en la paret de l'esquerra s'han trobat pintures. En aquest mateix lloc, si ens dirigim al costat sud trobarem una petita cambra, al final de la qual trobem a ras de terra una petita gatera que ens permet entrar una cambra de 6 x 4 metres i 4 m. d'alçada amb força formació litogènica. Tornats de nou a la galeria, aquesta segueix amb una suau pujada i mantenint les seves proporcions, les quals van minvant a mida que arribem al final de la cova. La cova se troba en el seu punt final obstruïda per sediments. Des d'aquest punt fins la propera Cova del Pas del Sastre nomes hi ha una distància d'entre 7 i 9 metres de sediments. Molt probablement ambdues coves temps enrere constituïssin  una sola cavitat.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Camarasa
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Serres marginals - Oest
 • Recorregut: 198 metres
 • Desnivell: 21 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de la presa de Camarasa surt un camí en direcció al baixador del tren de Vilanova de la Sal i que va vorejant el pantà, en un punt del camí trobem una senyal que ens indica la cova del Tabac, de fet és l'única desviació que trobarem; haurem d'agafar el corriol de l'esquerra i seguir-lo, el camí va pujant suaument fins a trobar una senzilla grimpada, la qual se pot evitar fent una mica més de camí, a partir d'aquí trobem una forta pujada al final de la qual trobarem l'avenc del Tabac que s'obre al mig del camí, un centenar de metres més endavant arribarem a la  cova del Tabac.

Història


Coneguda d'antic, ja fou explorada per Lluis M. Vidal a mitjans del segle XIX . De sempre s'havia extret guano degut a la colònia de rat- penats existent a la cova, encara que en els darrers anys aquesta s'ha anat desplaçant cap a la cova de l'Escaleta. Temps enrera corria la creença popular de que el guano de la cova era utilitzat com a “rapé” per fumadors, tot fent una barreja entre el topònim i el contingut de la cova, però sempre buscant-hi el vessant econòmic que d'interès podia tenir la cova.

Topos

Media

Biblio

 1. Teixidò R.(19737).- “Cova del Tabac” GOURS (2):11-16. GEFOMA. Barcelona.
 2. Gazquez, J.Ll.(1985).-Grallera  (3-4):85-87
 3. Ullastre, J.(1964).-“Cova del Tabaco” Geo y Bio Karst (3):12-15. Barcelona.