Cova de Roca Lladre

Petita cova de 80 m. de recorregut a la zona de Marbolenys (la Garrotxa)

Constituïda per una única galeria a la qual es pot accedir per dues boques que incideixen lateralment amb la galeria principal. La boca inferior presenta una curta rampa descendent que desemboca al bell mig de la galeria, cap a la dreta acaba ràpidament en dos conductes impenetrables i cap a l'esquerra porta a la base d'un pou de 5 m. que és la boca superior. Al final de la galeria es veu una esquerda impenetrable que comunica amb l'exterior.
Un estret laminador i alguns conductes més, explorats posteriorment, augmenten el seu recorregut fins als 80 m. El desnivell estimat és de 13 m (+7;-6).

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sant Feliu de Pallerols
 • Comarca: Garrotxa
 • Unitat: Valls d'Hostoles i d'en Bas
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 13 metres
 • Granunitat: Serralada Transversal
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-04-21 07:52:20

Situació

Carregant mapa...


Al S del cim de Roca Lladre (Serra del Corb; Marbolenys). L'accés es fa des de l'entrada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, poc abans d'entrar a la població de les Preses venint des de Bas per la C-152. Per una pista en molt bon estat s'arriba a l’Àrea recreativa de Xenacs, on cal deixar el cotxe. S'ha de prendre el camí que porta al Puig Rodó i, abans d'arribar, un cop passat el clot de Gripies, surt a la dreta l'anomenat camí dels Avencs, que recorre una esplèndida fageda i de tant en tant es veuen uns enfonsaments que donen nom al camí. S'arriba a la carena de la serra del Corb i es segueix fins a passar per sota el cim de Roca Lladre, en aquest punt cal deixar el camí (hi ha una fita), baixar per una zona de plaques de roca i a la seva part inferior es troben les boques de la cavitat.

Història

Malgrat que coneguda des de fa molts anys per excursionistes i gent de la contrada, esmentada a diferents guies excursionistes i al mapa de l'Editorial Alpina, no es tenien dades concretes de la cavitat fins que va ser visitada i topografiada per la SIE – CE Àliga el setembre del 1992, acompanyats per uns amics aficionats a la natura de Sant Feliu de Pallerols.
Visitada de nou per membres de l'EC Gràcia i del GE Badalona l'agost de 2015, tot fent una revisió de dades i exploració d'alguns nous conductes que amplien el recorregut fins a 80 m.
En quan a la toponímia, a Sant Feliu els pocs que la coneixen li diuen Cova de Roca Lladre. Als mapes antics d'Editorial Alpina apareix coma Cova del Lladre i a la cartografia de l'ICGC hi ha més varietat: el cim proper apareix com a Roca Lladre, el punt on està la cavitat posa Cova de Rocalladre i per damunt seu, amb tipografia més gran, consta Forat de Rocalladre.

Topogràfics

topo 0: Cova de Roca Lladre
topo 1: Cova de Roca Lladre

Fotos

foto 0: Cova de Roca Lladre
foto 1: Cova de Roca Lladre
foto 2: Cova de Roca Lladre
foto 3: Cova de Roca Lladre
foto 4: Cova de Roca Lladre
foto 5: Cova de Roca Lladre
foto 6: Cova de Roca Lladre
foto 7: Cova de Roca Lladre

Bibliografia

 1. Valles, J. de (2009).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol.3: 381 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Actualització de dades, topografia (2015) i altres fotografies, extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del dia 1-5-2016

Copyright © Espeleoworld 2023.