Espeleo World

Cova de l'Escaleta

Cova de 265 metres de recorregut al municipi de Camarasa.

Una estreta boca ens situa en una galeria de 2 x 4 metres i 30 de llargada, aquesta als 20 metres desemboca lateralment per l'esquerra i després d'una petita superació en una galeria de fins 10 metres d'amplada. 25 metres més endavant i després de superar una barrera de grans blocs amuntegats, ens trobem al bell mig d'una sala de 15 metres de diàmetre i 12 metres d'alçada. Si seguim cap el NW podrem continuar durant uns 136 metres a través d'un rosari de saletes de mides variables i reduïdes però en general incòmodes d'explorar. Si des de la sala ens dirigim al NE, darrera d'un colze a la paret trobem l'accés a una galeria que no passa de 1 metre d'alçada en tot el seu recorregut, llevat de la saleta final que en fa 3 de metres. A la meitat del recorregut  trobem una desviació a la dreta en direcció SE amb el pis amb força sorra i acaba fent-se impenetrable. 

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Camarasa
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Serres marginals - Oest
 • Recorregut: 265 metres
 • Desnivell: 15 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-10-31 13:40:25

Situació


Per la carretera que de Camarasa és dirigeix a la presa, uns 50 metres abans d'entrar al túnel de la carretera a l'esquerra d'aquesta trobem un corriol que ens situa en una feixa a un nivell superior, haurem d'anar seguint el corriol per aquesta feixa durant uns 450 metres i vigilant les parets a la nostra esquena, ja que la petita boca de la cova està situada en un revolt i penjada a la paret, des del camí remuntarem fins al peu de la paret on una mena de graons naturals fent d'escala (d'aquí li ve el nom) ens facilitaran l'accés a la cavitat.

Història


Coneguda d'antic pels habitants de la zona, la primera exploració de caràcter espeleològic i arqueològic més antiga que se'n té noticia és d'en Lluis Marià Vidal (1894).
L'any 2002, la SIE del CE Àliga efectua unes desobstruccions a la galeria NE, avançant alguns metres, però no s'hi observa una possible continuació. (Dades inèdites arxiu Francesc Rubinat).

Topos

topo Cova de l'Escaleta

Media

foto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaletafoto Cova de l'Escaleta

Biblio

 1. Lloret, J.(1974).-“Algunos datos sobre la Cova de L'Escaleta (Serra de Montroig, Camarasa, Lérida)”. GOURS (2):17-23. GEFOMA. Barcelona.
 2. Rubinat, F. (1976).- “Cova de l'Escaleta” GOURS (3) 37-41. GEFOMA. Barcelona.
 3. Ullastre Martorell, J.(1967).-“Morfogénesis de la cova de l'Escaleta, Camarasa.Lérida”. Geo y Bio Karst (10):20-21. Barcelona.
 • Coordenades actualitzades el 2016, facilitades per Antoni Satorra (GELL)