Cova-avenc d'Ordal

Cova de 55 metres situada en una propietat privada a Vallirana.

Un primer pou ens situa en una mena de sala formada per tres altes xemeneies conjuntades, en les quals hi ha gran quantitat de banderes i estalactites de grans dimensions. A partir d'aquest punt trobem dues continuacions, la primera per una colada al sòl que ens durà al punt més baix de la cavitat. L'altra continuació, és pujant per la paret de la darrera xemeneia que ens durà a una sala ascendent, des d'ací podrem accedir a una nova sala de la qual surt una gatera que es troba a pocs metres de l'exterior i que era molt proper de l'Avencó de la Cova d'Ordal; aquest Avencó l'any 1988 ja havia desaparegut com a conseqüència de les obres que es feien a la finca.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 55 metres
 • Desnivell: 15 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio: Troglocharinus Ferreri Reitt. 6 exemplars per Zariquiey el 17/ VI / 1934
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

A la urbanització del Lledoner, a Vallirana. Des del carrer del Llobregat, cal girar a la dreta cap a l'avinguda del pont del Lledoner, la cavitat es troba al costat dret del carrer entre la cinquena i sisena parcel·la, a l'interior d'aquestes.
Coordenades aproximades.

Història

Coneguda des de temps immemorial; de fet a finals del segle XIX, la boca ja va ser modificada i arreglada amb finalitats turístiques. Actualment és troba a l'interior d'una finca particular, les darreres dades que sabem d'ella (any 2002), és que els propietaris haurien habilitat part de la cova per el seu ús particular, desconeixem l'estat actual de la mateixa degut a la poca col·laboració dels propietaris en donar informació sobre la mateixa.

Topogràfics

topo 0: Cova-avenc d'Ordal
topo 1: Cova-avenc d'Ordal

Fotos

foto 0: Cova-avenc d'Ordal
foto 1: Cova-avenc d'Ordal

Bibliografia

 1. Rubinat, F. (1988).- “Catàleg espeleològic del massís de Garraf. Unitat septentrional Sector 12” EspeleoSie (30): 13-65. SIE-CEA. Barcelona.
 2. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal (monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 3. Borras, J.(1980):-”Nota sobre els Fondos del Lledoner i de l'Arcada”. Sota Terra (1):13-21. GES-CMB. Barcelona.
 4. Llopis Lladó, N.(1941).-”Morfologia y hidrologia subterránea de la parte oriental del macizo cárstico de Garraf (Barcelona)” Estudios Geográficos (4):413-466. Madrid.

Copyright © Espeleoworld 2022.