Balma del Boc

Balma de 20 metres de recorregut total a Guixers (Solsonès).

Es tracta d'un complex de balmes penjades al cingle, destacant dues grans balmes. La de més al nord té una petita balma plana a sota i varies en el seu costat a diferents nivells però de difícil accés. La primera balma, al sud, que s'arriba amb facilitat, és la més curiosa, perquè té unes dimensions ideals per habitar-hi. Te una base de 12 x 9 m bastant plana, ple de xerri i un sostre ovalat amb una alçada variable entre 2 m a 3 m. La característica principal que destaca, és el sostre totalment negre de sutja i amb la mullena de l'aigua crea una pasta brillant de metall com la "olivina". La segona gran balma hi arribarem a través d'una petita finestra que comunica les dues, o escalant per fora. Està dividida amb dos parts per una paret natural. Destacarem les formes de les parets erosionades de forma esfèrica com un formatge . La primera sala té una base de 6x6 m amb una alçada variable de 2 a 3 metres. La segona sala té una base de 10x6 amb una alçada variable de 2 a 4 metres. Trobarem les restes d'un possible forn petit, en la part més al nord-est.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Guixers
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 20 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-12-31 12:41:00

Situació

Carregant mapa...


Des de la Balma Roja de Vilacireres, continuarem baixant per una diagonal amb fort pendent, travessarem el torrent de Vilacireres amb un panell informatiu, normalment amb poca aigua, a gual sense dificultat i ple d'una abundant vegetació. Seguirem pel corriol amb pujada per l'altre vessant del torrent, ple d'abundoses alzineres. Més endavant travessarem un petit torrent i acabarem d'arribar al torrent de cal Pelegrí. Uns metres abans de travessar-lo, trobarem les primeres balmes més accessibles i de menys dificultat per arribar-hi, com són la balma del Boc, repartida amb dues grans voltes i enllaçades a través d'una petita obertura i la balma de les Cabretes, situada a sota de l'anterior.
La balma del Boc està situada al vessant dret del torrent de cal Blanc, sota els llitzes de cal Pelegrí i a 50 m per sobre de la llera del torrent del Pelegrí i 20 m per sobre del corriol fressat que travessa de la Torre de la Corriu fins al Pont Quebradís.
Coordenades Aproximades sense gaire precisió.

Història

Coneguda des de temps immemorial.

Topogràfics

topo 0: Balma del Boc

Fotos

foto 0: Balma del Boc
foto 1: Balma del Boc
foto 2: Balma del Boc
foto 3: Balma del Boc
foto 4: Balma del Boc

Bibliografia

 • Catalunya Subterrània. Blog de Jordi de Valles, post del dimecres 29 d'octubre de 2014. “cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es”. Dades arxiu Salvador Codina.

Copyright © Espeleoworld 2023.