Espeleo World

Avenc Gran de les Alzines

Avenc de 70 metres de desnivell a Vallirana


La boca de 3x4 metres s'obre al mig d'una dolina, i té un primer pou de 12 metres, a la base un petit pou de 2'5 metres connecta amb un pou de 10 metres, a la meitat d'aquest trobem un replà que ens permet accedir a una via lateral. Continuant pel pou principal, un cop a la base trobem una nova vertical de 5 metres, des de la que s'observa la via paral·lela. Una nova vertical de 8 metres a la base de la qual trobem una rampa que ens situa en un ressalt de 2'5 metres. Aquí comença una nova vertical de 6 metres que s'aboca a un ampli pou de 6 metres, la base d'aquest està plena de blocs, formant una sala de 4x5 metres, deixant al mig un petit forat que permet accedir a la darrera vertical de 15 metres, la base en pendent acaba fent-se impenetrable a -70 metres.
La via lateral comença en el tercer pou, a la meitat d'aquest trobem un replà, on a l'altra banda trobem la petita boca d'un pou de 6 metres que enllaça amb un altre de 15 metres, a la base trobem una gatera de enllaç amb una gran sala plena de blocs, caminant entre ells fins l'altre extrem, trobem una escalada de 12 metres que dóna accés a una galeria superior que acaba en una sala de 4x4 metres on en el sostre s'observa un precari tap de blocs.
A la sala a -44 metres, també s'hi pot accedir des del pou principal per una finestra situada a -35 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 120 metres
 • Desnivell: 70 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-11-08 12:53:15

Situació


Per la carretera que de Begues puja a la planta elèctrica, un cop som al Pla de Sots, hi surt un camí a la dreta que  va  al Pla d'Ardenya, en el punt on el camí passa per sota d'una torre elèctrica haurem de agafar un corriol a l'esquerra que en pocs metres ens durà a una gran dolina, en el bell mig d'aquesta s'obre la cavitat.

Història

Per l'octubre de 1994, membres del GIRES inicien una primera desobstrucció en l'enfonsament que hi havia al centre de la dolina a tocar de la cavitat ja coneguda de l'esquerda de les Alzines, les desobstruccions tindrien una continuïtat a partir del 21 de gener de 1995, el 13 de maig del mateix any arriben a -52 metres. Passat l'estiu tornen a l'avenc i degut a les pluges de setembre troben la cavitat obstruïda a -14 metres. Decideixen muntar una malla metàl·lica per tal de subjectar el terreny  i evitar esllavissades, i finalment el 23 de febrer de 1996 arriben a la cota actual de -70 metres. Posteriorment i degut als treballs portats a terme per un grup d'arqueòlegs, la xarxa metàl·lica ha desaparegut i els despreniments són constants, la qual cosa fa que per explorar la cavitat s'hagin d'extremar les precaucions. Darrerament (2011) sembla ser que la zona de la boca d'entrada s'hagi consolidat força degut a la pròpia erosió. 

Topos

Media

Biblio

 1. GIRES.-(2003). “Avenc Gran de les Alzines”. Passamà (2) : 43-47.
 1. Lloret Prieto, Jordi. (1979).-Catálogo Espeleológico del Pla d' Ardenya. (Tomo 1):1-106. Barcelona.
  • Fotografia inici desobstrucció, facilitada per Federico de la Vega.