Espeleo World

Avenc dels Quatre Pous

Esquerda de 28 m. de fondària i 159 m. de recorregut, al Port (Horta de Sant Joan)


Una boca rectangular, completament tapada per la vegetació, dóna a un pou de 7 metres de profunditat amb la base en rampa. Cap a l'E, la diàclasi baixa entre blocs fins a una colada que cal remuntar fins una gatera que comunica amb una saleta molt concrecionada a la que segueix un conducte superior que comunica amb un pou de 10 metres. A mitja alçada de la diàclasi, es pot remuntar per uns blocs i assolir una zona molt caòtica que un cop superada porta a l'inici d'un pis inferior a través d'una rampa de blocs. De nou al tram superior, la diàclasi segueix remuntant fins arribar un punt que tan sols fa uns 12 centímetres d'ample i per on comunica amb l'avenc de la Cuca, encara que el pas es totalment impracticable.
Des del fons del pou d'entrada, en direcció contrària a l'anterior, s'arriba a un pou d'uns 5 metres, que per una banda resta tancat després d'una rampa i per l'altra accedeix a una petita sala, de sostre baix i coberta per blocs. Més endavant es troba un pou de 9 metres al que segueix una rampa de 45º i per una galeria estreta s'arriba a un nou pou impracticable que tan sols es va poder sondejar.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Horta de Sant Joan
 • Comarca: Terra Alta
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 159 metres
 • Desnivell: 28 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Per la pista que va d'Horta de Sant Joan al mas de la Franqueta, pocs metres abans de les runes del mas dels Ateos, surt una altra pista que passa per un petita represa del riu dels Estrets i s'enfila cap al coll del Xato per darrera les Moletes de les Valls de Cabús (o La Moleta). A la part oriental d'aquesta mola, es troba una àmplia collada (cota 683) i a uns 100 metres al NE, a la part superior d'un barranc, es localitza la boca de l'avenc.
Coordenades aproximades.

Història


Descobert i explorat per membres de l'ERE – CEC i de la Biblioteca Balaguer de Vilanova i la Geltrú, durant les campanyes que portaren a terme entre els anys 1972 i 1974.

Topos

Media

Biblio

 1. Castell, J.; Albalate,A. I Bravo,J. (1975-76).- “Catàleg de cavitats d'Horta de Sant Joan (Tarragona). Sector la Moleta del Mas de la Franqueta”. Speleon (22): 251-270. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 1. Estruel, Miquel (1990).- Ruta per conèixer la Terra Alta (Excursions – Escalada – Espeleologia). Vol. II: 119 pp. Centre Excursionista de Gandesa.