Avenc del Llamp

Conegut avenc de 73 m. de fondària al Pla de Querol (Garraf)

Traspassada la petita boca, es penetra en un pou de 40 metres verticals, d'aspecte diaclasat i parets llises. Al seu fons comencen una sèrie de conductes verticals afectats per un procés clàstic molt important on els blocs divideixen el pou original en diferents concavitats laterals i paral·leles, arribant així al punt de màxima penetració a la cota – 73. (ATENCIÓ: Perill per hipòxia)
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sitges
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 90 metres
 • Desnivell: 73 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Troglocharinus ferreri Reitt. IV-1964 Lluis Auroux, 33 exemplars IX-1964 Lluis Auroux, 8 exemplars 22-XI-1982 Picañol/Escolà, 30 exemplars
 • Última revisió: 2018-10-21 14:08:02

Situació

Carregant mapa...


Des de l'aparcament del Pla de Querol cal prendre la pista (tancada amb barrera) que porta al Campgràs i la Morella. A tan sols 60 metres de l'esmentada barrera, surt un corriol a la dreta que en pocs metres ens porta a la dolina on es troba l'avenc, convenientment senyalitzat pel Parc Natural.

Història

Descobert el 12 de maig del 1957 per membres de l'aleshores GIE (anys després SIE) del Centre Excursionista Àliga (Barcelona) després d'una petita desobstrucció de la dolina. El van batejar amb el nom del gos d'un d'ells. En les setmanes següents van participar en l'exploració amics de la SES del Club Esquí Puigmal (Barcelona) que van fer la topografia.
Malgrat el seu fàcil accés actual, no sembla una cavitat massa freqüentada pels espeleòlegs. No gaudeix de cap bellesa mínimament remarcable, el sector final és poc agradable (fins i tot fa bastants anys s'havien detectat rates) i en els darrers anys s'han portat a terme (UME – Gavà) diferents proves i estudis a causa d'una manca d'oxigen important (hipòxia). És MOLT IMPORTANT abans de fer una visita al seu interior prendre el màxim de mesures de seguretat al respecte.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Llamp
topo 1: Avenc del Llamp
topo 2: Avenc del Llamp

Fotos

foto 0: Avenc del Llamp
foto 1: Avenc del Llamp

Bibliografia

 1. Borràs, J. (1973).- Catálogo espeleológico del macizo de Garraf. Vol. I . 155 pp. Barcelona.
 2. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d’Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l’autor. Barcelona.
 1. Miñarro, Josep M. (1986).- XXV Aniversari SIE – CEA (1961-1986). 40 pp. SIE del Centre Excursionista Àliga. Barcelona.
 1. Vives, Salvador (1972).- “Topografies subterrànies al C.E. de Terrassa”. Comunicaciones. 2º Simposium de Metodologia Espeleológica – Topografia: VI f. SIE – CE Àliga / Escola Catalana d'Espeleologia. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.