Espeleo World

Avenc de Poy

Avenc de 25 m. de fondària a la Mola de Catí (el Port)



De boca estreta, es penetra en un pou que poc a poc es va eixamplant fins arribar als 25 metres de profunditat. Tan al llarg del seu recorregut vertical com a la seva base es poden observar diferents conductes, tots ells de poc recorregut.
La part descoberta fins al moment és prou bonica, i hi ha indicis clars que s'ha trobat un antic curs d'aigua molt important.
L'indici principal és la repartició del sediment a la cota base de l'avenc, aquesta es troba uns 25 metres per sota del nivell de terra i aquest sediment està col·locat de tal manera que s'observa una formació d'olla de sediment formada per un remolí d'eix horitzontal, aquest fenomen és el que ajuda a buidar el sediment de les olles de roca als barrancs, i en aquest avenc ha estat capaç d'erosionar el sediment compactat fins a crear una olla. Aquesta olla va ser el que més ens va cridar l'atenció, i després de remenar una estona vam poder localitzar les possibles entrades i sortides de l'aigua al seu pas per la cavitat que hem explorat fins al moment. A la part superior (curs d'aigua amunt), vam localitzar dos forats d'on havia sortit gran quantitat d'aigua, ja que altre cop el sediment havia estat forçat i rebentat diversos cops al llarg de la vida de la cavitat, però de moment els passos són massa estrets per passar-hi, encara que en un d'ells s'observa cavitat a l'altre costat i per tant ens motiva la idea de forçar el pas per continuar explorant. A la part inferior (curs de l'aigua avall), vam obrir un petit pas a través del sediment poc compactat (pas anomenat "Lo pas del menobre Camarlenc") que ens va deixar veure per on desaigua la cavitat, però que a primera vista serà inviable de forçar, ja que és estret al llarg d'un pas massa llarg. A part, hi ha petites formacions de macarró que indiquen un període de retorn de com a mínim 7 - 10 anys, ja que estan formats al sostre mateix dels conductes de circulació de l'aigua i tenen entre 5 i 6 cm de longitud (dada aproximada segons creixement de macarrons mig). Aquesta dada indica clarament que estem davant d'un curs d'aigua poc actiu, i que només pren força en episodis de pluja molt intensos.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Tortosa
 • Comarca: Baix Ebre
 • Unitat: Port, el
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 25 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-04-26 14:53:42

Situació


A la zona oriental de la Mola de Catí.
Quan s'arriba dalt de la Mola, en l'últim revolt esquerra-dreta, cal deixar el cotxe i anar uns 200 metres cap al NO. A tocar del llindar amb el terme municipal d'Alfara de Carles.

Història


Descobert uns dos mesos abans de la seva exploració (febrer de l'any 2010) per membres de la Secció d'Espeleologia de la UEC Tortosa

Topos

Media

Biblio

 • Totes les dades han estat extretes del blog de la Secció d'Espeleologia de la UEC Tortosa.