Avenc de les Aranyes

Petit avenc de 14 m. de fondària al Montnegre (Tordera, el Maresme)

Un pou de 4 metres amb blocs encastats entre les seves parets arriba per la seva part inferior a una galeria lleugerament descendent acabada en una intersecció amb una diàclasi molt estreta.
El peu del pouet d'entrada es troba un nou pou, aquest de 4,4 metres, que incideix en una galeria que, cap al N es fa impenetrable als pocs metres i en direcció contrària comunica amb la boca inferior de la cavitat. Al poc de l'entrada per aquesta boca es troba un pouet de poc més de 3 metres que enllaça amb una galeria en rampa descendent on després d'un pas estret i un petit ressalt continua uns metres més fins a fer-se impenetrable i on s'assoleix la cota de màxima fondària.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Tordera
 • Comarca: Maresme
 • Unitat: Montnegre, el
 • Recorregut: 72 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters Speonomus (Parvoespeonomus) urgellesi Esp. (Isidre Glez. Urgellés, 1-12-1963, primera localització)
 • Última revisió: 2015-03-09 15:31:55

Situació

Al vessant meridional de la serra de l'Avetar (Montnegre), per sota d'un camí que des de Can Soler va cap a Hortsavinyà.
Coordenades i situació molt precàries i que tan sols indiquen la zona on sembla es localitza la cavitat.

Història

La descoberta i primera exploració d'aquest avenc va tenir lloc l'any 1963 per membres del GIE del Club Excursionista de Gràcia (Barcelona). En el decurs d'aquesta exploració es va descobrir una nova espècie de coleòpter.
Els anys següents la cavitat només és objecte d'interès per als biospeleòlegs i resta pràcticament inèdita. L'any 1981 és redescoberta per membres del GE Badalona que, al no tenir informació d'ella, la rebategen com Avenc Perset, encara que ben aviat s'adonen de l'error.
L'any 2007, de nou gent del GE Badalona i del Grup Excursionista Malgratenc visiten l'avenc i efectuen una desobstrucció que dóna accés a una nova boca i unes petites galeries inferiors. En el decurs de la desobstrucció es troben restes òssies que, un cop estudiades per especialistes estimen que corresponen a Homo sapiens i Cervus elaphus.

Topogràfics

topo 0: Avenc de les Aranyes
topo 1: Avenc de les Aranyes

Fotos

foto 0: Avenc de les Aranyes
foto 1: Avenc de les Aranyes
foto 2: Avenc de les Aranyes
foto 3: Avenc de les Aranyes
foto 4: Avenc de les Aranyes

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1982).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 6): el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme: 290 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Español; F. (1965).- “Una interesante localización de Speonomus en calizas paleozoicas de la cordillera litoral catalana”. Speleon (15): 49-59. Universidad de Oviedo.
 1. Nebot, M.; Hernández, T.; Llenas, M. (2009).- “Restes humanes i de fauna vertebrada descobertes a l'avenc de les Aranyes (Tordera)”. I Trobada d'estudiosos dels Parcs de la Serralada Litoral Central – V Trobada d'estudiosos del Montnegre i el Corredor: 239-243. Diputació de Barcelona.
 • Altres dades i fotografies extretes del blog: espeleobloc.blogspot (apunt del 12-3-2010)

Copyright © Espeleoworld 2022.