Espeleo World

Avenc d'en Basques

Avenc de 31 m. de desnivell a Cabacés (Montsant)


La boca, de reduïdes dimensions (0,6 x 0,4 m.) dóna accés, mitjançant un petit ressalt de metre i mig, a una sala de 12 x 8 metres. En aquesta sala s'inicia una rampa que es bifurca als 4 metres. Seguint la galeria de la dreta arribem després de baixar 3 metres, a un petit pou que comunica per una gatera impenetrable amb la galeria inferior. Seguint la galeria de l'esquerra, amb fort pendent, arribem a la boca d'un ressalt de 3 metres, darrera del qual la galeria segueix baixant, també en fort pendent i entre blocs, per arribar així a la sala final de la cova, després de superar un petit ressalt. En aquesta sala i a meitat de la rampa s'obre entre blocs una petita galeria d'uns 10 metres que torna una altra vegada a la sala.
Desnivell: 31 m. (-29; +2).
La cavitat està desenvolupada en una diàclasi principal de direcció SO-NE oberta, segons el mapa de l'ICGC, en les calcàries triàsiques.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Cabacés
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Montsant, el
 • Recorregut: 53 metres
 • Desnivell: 31 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-02-07 07:07:43

Situació


Sortint del poble de la Figuera seguint la carretera T-730 en direcció cap a ponent, al cap d'1,5 quilòmetres i a la dreta, s'inicia la pista que puja a l'ermita de Sant Pau. Seguint-la durant uns 200 metres es troba un desviament a la dreta que voreja un camps, passats aquests, a l'esquerra surt un corriol poc marcat i seguint-lo trobarem un altre corriol a l'esquerra que porta a la boca de la cavitat. L'espessa vegetació del bosc fa difícil la localització de l'avenc.
Coordenades aproximades i situació de poca precisió.

Història


Cavitat coneguda des de temps remots per la gent del poble que havien baixat fins a la primera saleta. Les primeres visites espeleològiques es van realitzar cap a principi de la dècada dels anys 1960's per membres de la SAS – CGB (topografia), de l'ERE – CEC, de la SIRE - UEC i potser algun més, sense poder precisar les dates.
Més tard, 1975, la visiten gent de la SIEP – CE Poblet (topografia) i poc més tard de l'EC Gràcia, que també la topografien tot pensant que es tracta d'una cavitat inèdita i la bategen com Cova de les Obagues. Tots la situen al municipi de la Figuera, però en realitat es troba al de Cabacés.
Acompanyem les tres topografies (en versió original) que coneixem i hom podrà comprovar que cadascú fa les seves interpretacions a l'hora de representar-la i fins i tot pot semblar que es tracta de tres cavitats diferents.
Tampoc queda massa clar el nom: Basques, Bascas, Vascas. Potser està dedicada a algú que es deia Vázquez ?? O potser a algú que tenia basques??

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J; Miñarro, JM; Talavera, F (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya.(vol 7): 283 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
 1. SAS – CGB (1967).- Memoria del II Campamento Regional de Espeleólogos”. Margalef – Montsant 29-30 abril y 1 mayo 1967. Comité Regional de Espeleología.
 1. Talavera, F. (1977).- “Prospección espeleológica en la zona de la Figuera -Tarragona-. Boletín Informativo SIEP (7): 8-17. CE Poblet. Barcelona
 1. Valles, Jordi de (1981).- “Recull de cavitats catalanes”. Exploracions (5): 91-102. Espeleo Club de Gràcia. Barcelona.