Espeleo World

Cova de les Casetes

Cova de 106 metres de recorregut a Vallirana.


Consta d'una àmplia sala principal interior amb la planta en fort pendent, amb tres entrades grans i llum natural, cosa que ha estat aprofitada per instal·lar-hi diverses vies d'escalada a l'aixopluc de la climatologia. D'ella en surten quatre galeries a diferents nivells que configuren un irregular i complex desenvolupament.
L'entrada principal és ampla i de forma triangular de 5x3 metres, a la sala principal s'accedeix mitjançant una còmoda i curta galeria descendent que a la vegada connecta amb una cornisa superior formada per blocs. Al fons i en un extrem a la dreta s'obre un pou de 6 metres d'estructura àmplia. La seva base es l'inici d'una galeria que als 10 metres connecta amb la cúpula d'un pou de 5 metres d'entrada estreta. Al marge dret, es troba una galeria lateral d'accés incòmode que descendeix uns pocs metres fins a curullar-se de blocs. Situats de nou al pou de 5 metres i un cop baixat, ens trobem amb una sala ampla. A l'extrem oposat, un curt ressalt està unit amb una altra sala molt caòtica, formada per acumulació de blocs en fals equilibri. Al seu fons arribem a la màxima fondària de la cavitat -20 metres. De nou a la cornisa d'accés a la sala principal, es baixa entre els grans blocs que la formen i entrem a la sala principal; un ampli vestíbul amb la planta molt inclinada i d'estructura quadrada, ocupada per enormes blocs. Per la paret dreta i conforme baixem, trobarem una galeria de secció estreta i diaclasada que remunta uns 12 metres fins a fer-se impracticable. Pocs metres més endavant i vorejant sempre pel costat dret, s'obre una altra galeria més ampla i alta amb un desenvolupament lineal. Després d'ascendir un ressalt, ens condueix a l'exterior per un tram de sostre baix. Al principi d'aquesta última galeria i en un recolze per darrere d'un bloc trobem un nou recorregut molt incòmode entre blocs amb constants canvis de direcció que va a parar prop de la sortida exterior de la galeria comentada anteriorment. Tornant a la sala principal un darrer recorregut es seguint la rampa ascendent entre blocs que en uns 8 metres de galeria de secció quadrada i còmoda ens condueix a la entrada inferior de la cavitat, a uns 10 metres per sota de l'entrada superior.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 106 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:01

Situació


A la carretera N-340 en direcció al coll d'Ordal i un cop passades les Casetes i les voltes de Can Julià, ens desviarem a la dreta en direcció a Can Julià, seguirem el carrer fins el final i des d'aquí per darrere la masia seguirem un sender que baixa fins el torrent, cal passar a l'altra banda on trobem una pista, cal seguir-la fins un pla d'unes antigues pedreres on trobem restes de materials de construcció i deixalles varies, seguirem fins el final i remuntarem el pendent en direcció a la cinglera, a mitja alçada trobem les boques de la cavitat.

Història


Explorada pel CE Vallirana.

Topos

Media

Biblio

 1. SEO del CE Vallirana. (2001).-“Recull de cavitats inèdites”. Ardenya (1):57-68. SEO – CE Vallirana.
 2. Rubinat Aumedes, Francesc (2004).- “Catàleg Espeleològic del Massís de l'Ordal”. Espeleosie (Monogràfic):1-117. SIE del CE Àliga. Barcelona.