Espeleo World

Cova de les Casetes

Cova de 106 metres de recorregut a Vallirana.


Consta d'una àmplia sala principal interior amb la planta en fort pendent, amb tres entrades grans i llum natural, cosa que ha estat aprofitada per instal·lar-hi diverses vies d'escalada a l'aixopluc de la climatologia. D'ella en surten quatre galeries a diferents nivells que configuren un irregular i complex desenvolupament.
L'entrada principal és ampla i de forma triangular de 5x3 metres, a la sala principal s'accedeix mitjançant una còmoda i curta galeria descendent que a la vegada connecta amb una cornisa superior formada per blocs. Al fons i en un extrem a la dreta s'obre un pou de 6 metres d'estructura àmplia. La seva base es l'inici d'una galeria que als 10 metres connecta amb la cúpula d'un pou de 5 metres d'entrada estreta. Al marge dret, es troba una galeria lateral d'accés incòmode que descendeix uns pocs metres fins a curullar-se de blocs. Situats de nou al pou de 5 metres i un cop baixat, ens trobem amb una sala ampla. A l'extrem oposat, un curt ressalt està unit amb una altra sala molt caòtica, formada per acumulació de blocs en fals equilibri. Al seu fons arribem a la màxima fondària de la cavitat -20 metres. De nou a la cornisa d'accés a la sala principal, es baixa entre els grans blocs que la formen i entrem a la sala principal; un ampli vestíbul amb la planta molt inclinada i d'estructura quadrada, ocupada per enormes blocs. Per la paret dreta i conforme baixem, trobarem una galeria de secció estreta i diaclasada que remunta uns 12 metres fins a fer-se impracticable. Pocs metres més endavant i vorejant sempre pel costat dret, s'obre una altra galeria més ampla i alta amb un desenvolupament lineal. Després d'ascendir un ressalt, ens condueix a l'exterior per un tram de sostre baix. Al principi d'aquesta última galeria i en un recolze per darrere d'un bloc trobem un nou recorregut molt incòmode entre blocs amb constants canvis de direcció que va a parar prop de la sortida exterior de la galeria comentada anteriorment. Tornant a la sala principal un darrer recorregut es seguint la rampa ascendent entre blocs que en uns 8 metres de galeria de secció quadrada i còmoda ens condueix a la entrada inferior de la cavitat, a uns 10 metres per sota de l'entrada superior.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 106 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:01

Situació


A la carretera N-340 en direcció al coll d'Ordal i un cop passades les Casetes i les voltes de Can Julià, ens desviarem a la dreta en direcció a Can Julià, seguirem el carrer fins el final i des d'aquí per darrere la masia seguirem un sender que baixa fins el torrent, cal passar a l'altra banda on trobem una pista, cal seguir-la fins un pla d'unes antigues pedreres on trobem restes de materials de construcció i deixalles varies, seguirem fins el final i remuntarem el pendent en direcció a la cinglera, a mitja alçada trobem les boques de la cavitat.

Història


Explorada pel CE Vallirana.

Topos

topo Cova de les Casetes

Media

foto Cova de les Casetesfoto Cova de les Casetesfoto Cova de les Casetesfoto Cova de les Casetes

Biblio

 1. SEO del CE Vallirana. (2001).-“Recull de cavitats inèdites”. Ardenya (1):57-68. SEO – CE Vallirana.
 2. Rubinat Aumedes, Francesc (2004).- “Catàleg Espeleològic del Massís de l'Ordal”. Espeleosie (Monogràfic):1-117. SIE del CE Àliga. Barcelona.