Espeleo World

Avenc dels Peps

Petit avenc de 14 m. de fondària a Castellar del Vallès


La boca de 1,5 x 1 metre dóna accés a un pou de 6 metres que ens situa en un repeu, des del qual i en direcció S remunta una curta galeria. Si seguim davallant, primer haurem de passar un pas estret que més tard s'eixampla arribant al peu de la planta inferior, d'uns 3 metres d'ample i situant-nos al capdamunt d'una sala en rampa que davallarem fins els 14,5 metres de fondària total i on es poden veure importants formes reconstructives.
Cavitat estructurada sobre una diàclasi N50E-S50O.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Castellar del Vallès
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Llorenç del Munt
 • Recorregut: 30 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-02-25 11:22:23

Situació


A la Soleia del Sabater Vell, sota la Carena de l'Illa. L'accés es fa per la pista que remunta el Sot de la Carda (km. 12 de la carretera de Castellar a Sant Llorenç Savall).

Història


Descobert i explorat per membres de la SES Talps del Centre Excursionista del Vallès (Sabadell) pels voltants del 1964. No cal dir que tots els membres que van participar en la primera exploració es deien Josep.
Pràcticament es van perdre totes les pistes sobre aquesta cavitat fins que l'octubre del 1978 membres de la SIS-CET i del GES-CMT regirant tota la zona creuen haver-lo redescobert i el publiquen com Avenc dels Peps l'any 1979. El gener del 1982, els mateixos protagonistes i amb les indicacions del Sr. Josep Lleixà, antic boscater de Sant Feliu del Racó, exploren en el mateix sector una cavitat que en un principi semblava desconeguda i que publiquen aquell mateix any amb el nom d'Avenc de la Soleia del Sabater. En una segona visita troben al fons les restes d'una targeta del desaparegut grup Talps de Sabadell dins un portacarnets de plàstic. Això els fa sospitar i comencen a investigar. Resultat: L'avenc publicat com Avenc dels Peps era el que la gent del Talps havia batejat com Avenc de la Pala i el publicat com Avenc de la Soleia del Sabater era realment l'Avenc dels Peps. Per acabar de complicar-ho, sembla que algú ha anomenat amb el nom de la Soleia del Sabater un altre petit avenc de la zona, però encara no hem esbrinat quin.

Topos

Media

Biblio

 1. Badiella, X.; Buil, A. (1979).- “Els petits avencs de la nostra muntanya (IV)” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (19): 97-99. Terrassa.
 2. Badiella, X.; Buil, A. (1982).- “Els petits avencs de la nostra muntanya (XI)” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (27): 461-464. Terrassa.
 3. GES-CMB (1974).-Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. 198 pp. Club Montañés Barcelonés /Diputación Provincial de Barcelona.
 4. Mas, J. et al. (1993).- “L'avenc dels Peps” Butlletí Centre Excursionista de Castellar: (311). Castellar del Vallès.
 • Fotografies JNC facilitades per Jordi Navarro del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.
 • Fitxa actualitzades el febrer de 2018, coordenades facilitades per Jordi Perera.