Avenc del Funiol

Interessant avenc d'uns 63 metres de desnivell a Vilaverd (Conca de Barberà).

L'entrada és una gatera de 2,50 metres d'ample per 0,90 metres d'alçada i 10,50 metres de recorregut, que desemboca per un pas estret a l'inici de l'esquerda, a 1,50 metres per damunt del nivell de l'entrada, deixant una mica abans una xemeneia que sembla no continuar. Després del pas estret ens trobem davant d'una vertical fraccionada de 46 metres segons el GELL, i de 55 metres segons el GIEM-Montblanc. El fons és de terra compacta, en fort pendent, i sembla acabar-se als pocs metres en direcció S on la diàclasi es desfonda i resta pendent d'exploració. En direcció N, un ressalt de 6 metres segons el GELL i d'11 segons el GIEM, el qual es pot baixar en oposició, parant compte de no relliscar per la polida paret. En aquest nivell inferior comencem a trobar blocs, així com el darrer pou d'11 metres, amb tres blocs de mitjanes dimensions encastat entre les parets. La base en rampa acaba fent-se impenetrable per l'estretor de la diàclasi, aquesta té una amplada mitja de poc més de mig metre al llarg de tota la cavitat, mida aquesta que no dificulta el pas en cap moment. En el punt final, el GELL li atorga un desnivell de -63 metres, mentre el GEIM el situa a -80 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vilaverd
 • Comarca: Conca de Barberà
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 117 metres
 • Desnivell: 63 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-02-03 14:55:32

Situació

Des de La Riba cal agafar la carretera TV-7044 en direcció a Farena, poc després de passar el quilòmetre 3 trobem el refugi dels Masets i la Font Gran, davant la Penya Roja. Des de la Font Gran, per un senderó ben marcat pujarem fins darrera la Penya Roja, vorejant-la per la dreta. Un cop arribats a aquest punt, seguirem cap a l'O, fins trobar a la dreta un petit avenc; uns metres més amunt, en un clar pla d'estratificació trobarem la petita boca de la cavitat, al vessant dret del barranc que s'inicia en aquest punt.
Coordenades aproximades sense gaire fiabilitat.

Història

Localitzada per Jesús Sánchez, component del GELL-CE Lleida, aquest a més era veí de La Riba i caçador, gran coneixedor de la zona que per aquells anys havia patit un fort incendi que destruí tota la vegetació. La primera exploració fou realitzada el dia 30 de novembre de 1986 en la que participaren 6 membres del GELL.
El GIEM de Montblanc el visita el 19 de gener de 1992, hi tornen el dia 1 de febrer de 1992 en que realitzen la topografia, tornant-hi de nou el dia 20 de desembre del 1992 per tal de realitzar una recerca biospeleològica.
L'any 2004 és visitada per membres de l'AAEET de Valls, els quals informen del mal estat de les instal·lacions (spits).

Topogràfics

topo 0: Avenc del Funiol
topo 1: Avenc del Funiol

Fotos

Bibliografia

 1. GELL (1987).-”Fitxer de cavitats” Grallera (2):60-61. GELL-CE Lleida.
 2. GIEM (1992).-”Activitats realitzades l'any 1992”. Gatera (0):5. GIEM-CE Montblanc.
 3. GIEM (1993).-”Activitats realitzades l'any 1992”. Gatera (1):8. GIEM-CE Montblanc.
 4. Torrell, Xavier.(2004).-”Exploració de l'avenc del Funiol”. Cultura (653):34-35. AAEET. Valls.
 • Dades inèdites i topografia GIEM facilitades per Ramon Sendra (GIEM- Montblanc).

Copyright © Espeleoworld 2022.