Espeleo World

Avenc del Balló

Avenc de 23 metres de desnivell a Maçanet de Cabrenys.


L'entrada s'obre a 2 metres sobre el nivell del terra; després de 6 metres i per un pas estret, s'arriba a una sala de 6X8 metres, on es troba el pou, subvertical, que arriba al fons de la cavitat. Poc abans del final hi ha una derivació que porta a una saleta de 5X4 metres. La cavitat té un desnivell de 23 metres (-20/+3), i un recorregut aproximat de 45 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Maçanet de Cabrenys
 • Comarca: Alt Empordà
 • Unitat: Alta Muga - L'Albera
 • Recorregut: 45 metres
 • Desnivell: 23 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-08-27 16:07:35

Situació


A la carretera GI-503, de Maçanet de Cabrenys a Tapis, passat el quilòmetres 15, trobem a l'esquerra de la carretera la masia de el Gaspar, 190 metres més endavant i a la dreta de la carretera, surt una pista que seguirem fins trobar la primera desviació a la dreta, aquesta es dirigeix al mas Balló. La cavitat es troba al vessant S i als darrers contraforts del Roc de Frausa, en el Clot del Balló, a poca distància del mas del mateix nom i en un tall natural del terreny.
Coordenades orientatives sense gaire fiabilitat.

Història


Cavitat coneguda d'antic a Maçanet de Cabrenys amb el nom de cova Balló, degut a la seva proximitat amb el mas Balló.
Sembla que cap a la dècada dels anys 1920's va ser explorada per un personatge molt popular anomenat Pata i d'aquí ve un dels sinònims amb que es coneix la cavitat.
La primera exploració espeleològica fou realitzada el 1947 per quatre membres de l'Agrupació Excursionista Pedraforca (Barcelona).
El gener del 1957 torna a ser explorada per espeleòlegs locals, segons diu una breu nota apareguda a la revista Cordada.
El CE Empordanès (Figueres) l'explora i topografia els dies 7 i 14 de novembre de 1971.
Segons informà el CEE en el seu dia, un grup de Mataró havia pintat a la boca el nom de “Avenc de la 7”.
Toponimia: El nom de Batlló amb que ha estat catalogat posteriorment no és correcte, ja que el nom del clot, així com el del mas, és Balló. En l'únic treball conegut sobre la cavitat presentat per S. Delclós Suñer al 2º Simposium de Metodologia Espeleológica (1972) el cita correctament.

Topos

Media

Biblio

 1. AA.(1957).-”Avenc d'en Pata”. Cordada (24):10.
 2. Borràs, J; Miñarro,J.M.; Talavera, F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):276-277. Ed. Políglota. Barcelona.
 3. Delclós, S.(1972).-”Cuevas i Simas del Alt Empordà”. Com. II Simposium Metodologia Espeleológica pp:VI-11,1-10. SIE-CE Àliga. Barcelona
 4. Valles, J. de.(2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):10. EC Gràcia / FCE. Barcelona.