Cova del Cingle del Bodro

Cova de 92 m. de recorregut al vessant esquerre del riu Siurana (Priorat)

A l'entrada de la cova trobem les restes d'un antic mur de pedra seca que dóna pas a una sala de 13 metres de llarg per 10 metres d'amplada amb una alçada de 2,50 metres, aquesta sala comunica amb la resta de la cova a través d'un tram obert de sostre de 7 metres de longitud. Continua la galeria subterrània per una sala de 5 metres de llarg per 12 metres d'ampla, aquí, al sector N s'obre l'accés a un pis inferior per una rampa de 18 metres de llarg per on es va arribar als 11 metres de fondària. La cova es desenvolupa dins d'un gran caos de blocs, tractant-se d'un procés clàstic originat pel despreniment de grans blocs de roca de la cinglera.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Cornudella de Montsant
  • Comarca: Priorat
  • Unitat: Cingles d'Arbolí
  • Recorregut: 92 metres
  • Desnivell: 11 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2017-04-19 13:17:16

Situació

Carregant mapa...


La cova es troba al marge esquerre del riu Siurana al peu del cingle que trobem entre el riu i el poble de Galligant. Sortirem del poble d'Arbolí per la carretera, continuarem pel primer desviament a la dreta que ens conduirà al Mas de Salin (casa rural), aquí deixarem els vehicles. Hi seguirem el camí que baixa pel grau de Vincabrer, continuarem direcció NE fins que trobarem unes grans pedres despreses del cingle on trobarem la cova del Cingle del Bodro. A ponent de les coves Tosca i de Porta-Lloret.

Història

Cavitat coneguda per excursionistes però que havia restat inèdita espeleològicament fins a la visita realitzada el dia 11 de febrer del 2017 per membres de l'EC Gràcia; SIS – CE Terrassa i GE Badalona, els quals portaren a terme els treballs de catalogació.
Toponímia: A diferents ressenyes de rutes excursionistes aquesta cavitat està senyalitzada com cova del Cup o dels Cups, però segons la pregunta sobre el nom d'aquesta cova que li va fer Joan Pallisé a Rafel Ferré, reusenc, molt bon coneixedor de la zona i divulgador que fa una valuosa tasca de recerca, retrobament i arranjament de camins i altres indrets simbòlics de les muntanyes (per exemple, publica al Twiter, Camins oblidats), Ferré el va venir a contestar que, el cingle es coneix com a “Cingle del Macià Bodro” (no Bodró com escriu l'ICC). La cova del Cup o Cups no té res a veure amb aquesta del cingle del Macià Bodro, doncs la cova del Cup és al cingle Roig, a la que també se l'ha aplicat el darrer nom de cova de la Tuïs, tot i que abans potser es conegués com la cova de les Monges… Així doncs, els exploradors, tot seguint les indicacions dels experts, han decidit designar aquesta cavitat amb el nom de lloc, cova del Cingle del Bodro.

Topogràfics

topo 0: Cova del Cingle del Bodro

Fotos

foto 0: Cova del Cingle del Bodro
foto 1: Cova del Cingle del Bodro
foto 2: Cova del Cingle del Bodro
foto 3: Cova del Cingle del Bodro

Bibliografia

  • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (GE Badalona). Apunt del 27 de març del 2017. Dades: F. Cardona (ECG); J.Cuenca, F.X. Samarra, R. Sendra (GEB); J. Pallisé (SIS-CET)

Copyright © Espeleoworld 2023.