Balma d'en Xec

Característiques

  • Tipus: Cova
  • Municipi: Sant Feliu de Codines
  • Comarca: Vallès Oriental
  • Unitat: Farell, el - Cingles de Gallifa
  • Recorregut: 10 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Gran unitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Última revisió: 2014-07-15

Situació

S'obre al vessant esquerre de la Riera de Vallbona, al lloc on coincideix amb el petit rierol del Sot dels Castellans. Sortint de Sant Feliu Codines per la carretera C-59 cap a Castellterçol, al km 22,5 surt una pista de terra a la dreta, just al Cim d'Àligues. Seguint-la uns 600 metres, i just travessat el petit pont de la riera de Vallbona, s'enfila un estret camí que hem de seguir uns 200 metres i que ens porta directament a la balma

Carregant mapa...

Balma de 22 metres d'ampla, per 10 metres de fons i uns 2 metres d'alçada de sostre que s'ha format dins d'uns estrats margosos sobre els que se sobreposa un altre estrat de conglomerats d'uns 5 metres de gruix que constitueix el pla, ferm i segur sostre de la balma. És possible que la seva fondària s'hagi vist augmentada a base de picar o treure els blocs de la paret del fons al llarg dels anys. La balma està just sota un torrent i en època de pluges l'aigua cau en cascada just per sobre del seu extrem oest deixant una bona representació de concrecionat travertínic. Tot i haver-hi un cert grau d'humitat, pràcticament no hi ha degotalls del sostre, en tot cas uns pocs molt localitzats i de poca importància, tret d'un punt sota el que s'ha construït amb obra un petita pilona i una canal que recull i condueix l'aigua a una bassa de rec. Aquest conjunt està del tot recobert de microgours que contenen oòlits i petits pisòlits. Dins la balma hi ha dues pedres de molí. Ningú ha pogut donar explicacions de la seva presència. Actualment l'extrem O s'ha utilitzat per la pagesia com a barraca, aixecant parets de pedra seca per limitar una àmplia habitació de refugi i emmagatzematge d'eines de conreu i altres materials.

Història

Citada als catàlegs antics (Font i Sagué; Faura i Sans). La Bassella és el topònim del lloc on es troba de la balma, i Xec correspon al motiu d'una casa de Sant Feliu: Can Xec , que sembla ser prové de Francesc. El cognom dels de la casa és Mumbrú . Està citada des de l'any 1093 literalment com Espluga de la Bassela , encara que actualment és més coneguda com a Balma d'en Xec . El 23 de setembre del 2011 va ser objecte de visita dins dels actes de les Jornades Europees del Patrimoni.

Topogràfics

topo 0: Balma d'en XecVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Balma d'en XecVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 4

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cavitat!

Bibliografia

Auroux, Lluís (2011).- Jornades Europees del Patrimoni 2011 (blog: Espeleobloc , apunt del 27-9-2011) Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 6): el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l’Osona, el Vallès Oriental i el Maresme: 290 pp. Ed. Políglota. Barcelona. Altres dades i anotacions facilitades per Lluís Auroux.