Avenc del Torrent Negre

Avenc de 31 metres de fondària al riu Rialb (Coll de Nargó).

La boca, d'uns 2 metres d'alçada i 1'5 d'amplada, s'inicia amb una galeria de 4 metres de longitud que ens aboca a un pou rodó de gairebé 30 metres de fondària. A uns 4 metres per sobre de la base del pou, trobem un conducte que comença en pendent i segueix pla uns metres més, assolint en aquest punt els -31 metres de fondària.
Durant les exploracions de 2022 s'ha constatat que a l'extrem de la capçalera del pou d'entrada s'arriba a un pou que no és més que la part superior del d'entrada separat per un pont de roca en els primers metres.
En el pou principal, a 11 metres de la base i a l'altra banda del costat del pou per on es baixa, hi ha una finestra que dóna accés a una estreta galeria que dóna a un pou tant estret que es fa impracticable.


 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Coll de Nargó
 • Comarca: Alt Urgell
 • Unitat: Baronia de Rialb, la
 • Recorregut: 50 metres
 • Desnivell: 31 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2022-11-29 11:40:31

Situació

Carregant mapa...


Sortint de Coll de Nargó per la carretera L-511, poc abans d'arribar al coll de Bóixols hi ha un desviament a l'esquerra que porta a Gavarra i que cal seguir durant poc més de 2 km, on surt una pista a la dreta que va cap al coll de Corrobiu. Des d'aquí segueix en direcció S i poc més d'1 km des del coll surt una altra pista, en molt mal estat i susceptible que en algun moment pugui estar tancada. Cal seguir-la fins a una corba on comença un llom del vessant que baixa en fort pendent cap al Rialb i paral·lel al torrent Negre i bastant avall es troba l'avenc.

Història

La primera referencia que tenim d'aquesta cavitat és aportada pel GE LLeida, els quals fan la primera exploració l'any 2004.
El 19-12-2021, Josep Guarro, Joan C. Juderias i Ainhoa Bernal visiten la cavitat amb la intenció de revisar una incògnita a l'altre extrem de la capçalera del pou que s'apuntava a la topografia dels companys de Lleida, tot començant a instal·lar un passamà. A primers de 2022 van tornar algunes vegades més amb Iván i Joaquín Contreras, Carles Pons i Dani Ferrer, resolent les incògnites i explorant alguns conductes de poca importància o molt estrets.
Al novembre de 2022 membres de l'Espeleodijous visiten la cavitat realitzen una nova topografia i retiren el material.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Torrent Negre
topo 1: Avenc del Torrent Negre

Fotos

foto 0: Avenc del Torrent Negre
foto 1: Avenc del Torrent Negre
foto 2: Avenc del Torrent Negre
foto 3: Avenc del Torrent Negre
foto 4: Avenc del Torrent Negre
foto 5: Avenc del Torrent Negre
foto 6: Avenc del Torrent Negre

Bibliografia

 1. Satorra, Antonio; Pérez, Lluís.(2006).- “Riu Rialb (Alt Urgell)”. Grallera (6):85-89. GELL – CE Lleida.
 • Revisió de dades, coordenades i fotografies extretes del web: (espeleodijous.cat) Apunt del 10-11-2022
 • Topografia extreta del blog Natura Endis (naturaendins.blogspot.com) post del dia 10-11-2022.

Copyright © Espeleoworld 2023.