Avenc de Carles V

Modest però interessant avenc de 14 m. de fondària al Montmell.

L'avenc de Carles V és una cavitat molt senzilla, que s'origina amb un pou de poc més de 12 metres de desnivell, amb les parets entapissades per colades estalactítiques i que ens deixa damunt d'un con d'enderrocs en una base d'uns 3 metres d'amplada. La cavitat continua per una galeria estreta i alta que es dirigeix cap al SO i accidentada per grans massissos estalagmítics que s'enfilen gairebé fins el sostre. Després d'uns 20 metres de recorregut acaba en una petita cambra, un xic enlairada sobre el punt de partida.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Montmell, El
 • Comarca: Baix Penedès
 • Unitat: Montmell, el
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

A la serra de l'Arca (Montmell). El millor itinerari és prendre la carretera de la Juncosa a Aiguaviva fins arribar, després d'uns últims hectòmetres en fort pendent, al coll de l'Arca, on deixem els cotxes. En el mateix coll surt una pista forestal (tancada) en direcció cap al S., que d'una forma planera i còmode ens acosta al puig de la Cova (673 m.). Quan estem pràcticament al seu davant, la pista fa un pronunciat revolt per salvar un petit turó (que es pot curtcircuitar pel tallafocs) i de la dreta desemboca una altra pista-tallafocs, que puja en fort pendent des de vora el mas Campanera. Als pocs metres la pista s'acaba, però poc abans, per sota d'ella es veu un petit collet que separa el naixement de dos barrancs; cal passar-lo per un corriol que tot seguit s'enfila a l'esquerra cap a la propera carena. Des d'ella es pot divisar bona part de la depressió del Penedès i enfonsat als nostres peus corre un barranc (Fondo del Sabater) que es dirigeix cap a les masies de Santsuies. Des de la carena cal baixar uns vint o vint-i-cinc metres, sense camí i lleugerament cap a la dreta anant a buscar unes roques on es troba la boca de l'avenc.

Història

La primera exploració espeleològica tingué lloc el 14 d'agost del 1933 per un grup del Centre Excursionista de Catalunya comandat per Lluís Porta i Massana i guiats pel masover de can Saumell. En el seu relat, el mateix Porta comenta uns fets relatats per un dels seus companys, que explica que cap als anys 1830-50 un grup de bandolers dirigits per Pau Mañer de la Bisbal del Penedès, organitzaven segrestos de persones adinerades de la comarca i les baixaven amb corda fins al fons de l'avenc que feien servir de masmorra, obligant-los a escriure als familiars per aconseguir el rescat. Sembla que no sempre van acabar bé aquestes accions i es conta que en alguna ocasió, algun segrestat havia pogut fugir però, en ser descobert pels vigilants, l'havien llençat pou avall. Aquest Pau Mañer apareix com un dels capitost dels grups carlins que actuaven per la comarca del Penedès durant la Guerra dels Matiners, seguidors del pretendent carlí a la corona en Carles V i d'aquí es deriva el nom de la cavitat. Intuïm que la posterior denominació com a Cal Rosquin és una metàtesi popular per disfressar o oblidar els referents carlins.

Topogràfics

topo 0: Avenc de Carles V

Fotos

foto 0: Avenc de Carles V
foto 1: Avenc de Carles V
foto 2: Avenc de Carles V
foto 3: Avenc de Carles V
foto 4: Avenc de Carles V

Bibliografia

 1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 2 (l'Alt Camp, la Conca de Barberà,el Baix Penedès i el Tarragonès):246 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
 1. Porta, L. (1934).- “Recerques espeleològiques per Montmell – L'avenc de Carles V” Butll. Centre Excursionista de Catalunya (466): 102-106.

Copyright © Espeleoworld 2022.