Uns 300 metres abans d'arribar al poble d'Abella de la Conca, a l'esquerra, surt una pista que porta a can Xinco i a cal Borrell. Poc abans d'arribar a l'entrada privada d'aquesta última, surt un desviament a la dreta amb un cartell que indica cap a Sant Corneli. Es passa a fregar de cal Borrell i es segueix uns 200 metres més fins a una corba a l'esquerra amb una bona esplanada on deixar els cotxes. Al NE, un corriol s'enfila fins arribar al camí que penetra en el congost i a la poca estona de seguir-lo, a la dreta, apareix una roca-monòlit (Pedra Ficada) . Seguim pel camí durant 700 metres on aquest s'eixampla com a pista, haurem de seguir pujant durant uns 100 metres més per observar a la nostra dreta (esquerra hidrogràfica) la gran boca de l'Espluga del Ponsà nº 2, ens dirigirem en direcció al cingle on es troba aquesta i abans d'arribar-hi ens dirigirem una mica a l'esquerra cap el punt on es tanca la cinglera que és on es troba l'Espluga del Ponsà nº 1.
Carregant mapa...
La boca de 5x2 metres dóna pas a una galeria on el terra ha estat excavat artificialment per deixar-ho a nivell, als 17 metres es troben algunes formacions força malmeses on la galeria minva fins a convertir-se en una gatera per on podem recórrer alguns metres més. Es tracta d'una antiga surgència fossilitzada.
Coneguda de sempre per la gent del país i emprada militarment durant la guerra civil del 1936-38. La primera referència d'exploració espeleològica correspon a la SIE del CEA l'any 1965.
Комментариев пока нет.
Станьте первым, кто поделится своим опытом!
Зарегистрированных исследований пока нет.
Зарегистрируйте свое посещение этой пещеры!
Senent, J.; Victoria, JM.(1965).-“Datos para el conocimiento espeleológico del macizo del Boumort”. Montaña (100):269-281 Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona. Borrás, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F. (1978).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3): 59-64. Ed. Políglota. Barcelona.