Espeleo World

Sistema dels Guixos

Interessant sistema excavat en Guixos, de 33 metres de Fondària i 214 metres de recorregut a Corbera de Llobregat.


La gran dolina de l'avenc del Gall de 21X16 metres, s'introdueix per una rampa amb petits ressalts fins als 22 i 27 metres de fondària on comunica amb la Galeria Remuntant. Després de la sala s'arriba al Sifó de la Sorra, a la profunditat de -33 metres. La Galeria Remuntant posa en contacte la Via del Gall amb l'Avenc del Guix a través de ressalts, galeries i diàclasis, amb alguna gatera de fàcil accés. L'Avenc dels Dos és la zona més vertical i comunica amb l'Avenc del Guix després del Pas de la Llastra. Hi ha la possibilitat de fer la travessa entre l'Avenc del Gall-Avenc del Guix.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Corbera de Llobregat
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 214 metres
 • Desnivell: 33 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Guixos
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de Corbera de Llobregat cal seguir la carretera a Gelida, fins arribar al desvio de l'Amunt. Des d'aquest petit nucli urbà, cal seguir la carretera fins arribar a un bloc de pisos, poc després una pista baixa a l'esquerra fins a un transformador d'energia elèctrica. Aquí cal agafar un camí a la dreta del transformador que es dirigeix per dintre el bosc fins a la gran dolina on està la boca de l'Avenc del Gall. La boca de l'avenc del Guix està també dintre de la dolina, al començar a baixar cap al fons. L'avenc dels Dos està situat a 8 metres de la Dolina en direcció a l'avenc del Cau. L'avenc del Cau està situat a uns 40 metres de la dolina gran, es tracta d'una dolina més petita que podria haver format part del sistema, actualment fossilitzada i penjada fora de l'àmbit de la dolina gran.

Història


El senyor Joan Roig Roca de Ca la Quima a Corbera, va informar en Francesc Alarcón membre de la secció d'espeleo del SAC, de l'existència d'un avenc denominat del Gall (Gallo). Uns dies després van explorar l'avenc fins a – 33 metres de fondària. En exploracions posteriors es va descobrir la xarxa de galeries i els altres avencs que formen part del sistema.

Topos

topo Sistema dels Guixos

Media

foto Sistema dels Guixosfoto Sistema dels Guixosfoto Sistema dels Guixosfoto Sistema dels Guixosfoto Sistema dels Guixosfoto Sistema dels Guixos

Biblio

 1. Alarcón, Francesc; Burgos, Gloria; Ferrer, Victor. (2005).-“Sistema dels Guixos”.Calaix (1):13-20. SAC-Secció Espeleo. Corbera de Llobregat.
 2. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 • Coordenades i fotografies facilitades per Espeleobloc (http://espeleobloc.blogspot.com) post del dia 28 de febrer del 2011.