Sa Roncadora

Cova marina de 63 m. de recorregut a Palafrugell

Es tracta d'una llarga esquerda de 46 metres que comunica la part alta del cingle amb el nivell del mar. La boca superior té 27 metres de llargada per una amplada màxima de 6 metres, és en forma d'embut i es va estrenyent a mesura que es davalla fins arribar a l'aigua on per alguns punts es fa impenetrable mentre que d'altres s'eixampla fins gairebé 2 metres. Del llavi inferior al nivell del mar hi han 17 metres.
Entrant per la boca marina la fondària sota el nivell de l'agua assoleix els 12,5 metres i es troba una roca mare que barra el pas però és fàcilment superable tant si es remunta com passant sota l'aigua (la roca sols arriba a 1 metre de fondària), passada aquesta es poden avançar uns 13 metres, al principi estrets i eixamplant-se progressivament fins a 1,6 metres, aleshores s'estreny sobtadament fins a 20 centímetres que la fan impenetrable almenys a nivell de l'aigua.
El cert és, que baixant el pou de 17 metres, la cova sembla continuar per sota l'aigua i amb més amplada que a la superfície, però no tenim notícies que s'hagi explorat.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Palafrugell
  • Comarca: Baix Empordà
  • Unitat: Muntanyes de Begur
  • Recorregut: 63 metres
  • Desnivell: 27 metres
  • Granunitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Granits
  • Bio:
  • Última revisió: 2017-06-25 12:15:03

Situació

Carregant mapa...


Anant pel mar, un cop passada la Cala Ventosa i seguint el litoral cap a la Cala Marquesa, a 40 metres escassos després de la Cova de Cala Ventosa es troba sa Roncadora. Molt visible tant la boca marina com la superior.
Des de terra i situats a la urbanització Aigua Xelida, aquí hem de buscar un carrer sense sortida, que s’anomena Sa Roncadora, continuant per aquest carrer arribarem a una corba molt pronunciada, aquí deixarem el vehicle, continuarem per un corriol senyalitzat, Camí de Ronda, que ens portarà a Sa Roncadora.

Història

Cavitat de molta anomenada a la zona, citada a diferents guies de la Costa Brava. Membres de la SIS – CE Terrassa la van explorar i topografiar l'agost del 1986. El 2016, va ser objecte d'un nou treball per membres del GEB

Topogràfics

topo 0: Sa Roncadora
topo 1: Sa Roncadora

Fotos

foto 0: Sa Roncadora
foto 1: Sa Roncadora
foto 2: Sa Roncadora
foto 3: Sa Roncadora

Bibliografia

  1. Badiella, Enric; Badiella, Xavier; Badiella, Eduard (1992).- “Les cavitats litorals del Baix Empordà. (I) de Palamós a Aiguablava”. SIS (12): 26-51 / Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (75): 162-187. Terrassa.
  • Dades extretes del web del Grup Espeleològic de Badalona (www.geb.cat) post del dia 14-10-2016. Text i fotografies de Josep Cuenca i Francesc X. Samarra (GE Badalona).

Copyright © Espeleoworld 2023.