Pou del Diable

Curiós avenc d'enfonsament de 12 metres de fondària a Veciana, (Anoia).

Boca quasi circular, de 14 x 16 metres, situada al fons del que sembla ser una dolina de dissolució d'uns 25 metres de diàmetre. La planta del pou de 10 metres té una mida sensiblement igual i està plena de blocs i detritus varis que, degut a la proximitat de nuclis urbans, l'han convertit en un veritable abocador. Actualment (2020), un reixat envolta la cavitat per tal de protegir-la.
La cavitat està enclavada en un banc de calcàries margoses del Terciari, extremadament tablejades. El gruix dels estrats és inferior als 20 centímetres i en alguns casos solament de 5 ó 6.
Típica cavitat d'enfonsament, provocat per la pèrdua de volum dels materials subjacents que han estat arrossegats per un corrent d'aigua subterrània que recull les infiltracions de diverses dolines de dissolució existents en el sector. L'edat de l'avenc ha de ser molt reduïda, clarament post-glaciar, i possiblement sols sigui d'uns pocs centenars d'anys.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Veciana
  • Comarca: Anoia
  • Unitat: Altiplà de la Segarra
  • Recorregut: 22 metres
  • Desnivell: 12 metres
  • Granunitat: Depressió Central
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-01-19 10:32:45

Situació

Carregant mapa...


Per l'autovia A-2, en el km. 534 (a l'alçada del Port de la Panadella a l'antiga A-2) hi ha la sortida que per la carretera B-100 porta a Montmaneu i a Sant Guim de Freixenet. En aquesta població cal seguir per la BV-1001 en direcció a Sant Martí Sesgueioles i Calaf. Al poc de sortir de Sant Guim i passada la masia de la Rubiola, en el km. 12,100 i a l'esquerra (entre la carretera i la via del tren), a pocs metres de la carretera es troba la gran depressió on s'obre l'avenc.

Història

El Pou (o Forat) del Diable és molt conegut a la contrada. La primera visita espeleològica que tenim constància és la portada a terme per membres de la SIRE – UEC Sants l'any 1964. El juliol de 1972 és visitada per membres de l'ERE-CEC i poc més tard, el febrer de 1973 per la SIE-CEA, ambdues visites van donar lloc a sengles articles.
A Sant Guim (la localitat més propera, encara que la cavitat pertany al municipi de Veciana), existeix la llegenda que aquest pou el van fer els diables una nit, i la terra que hi van treure la van portar a Mallorca. D'altres veïns han arribat a especular que és producte de l'impacte d'un meteorit.

Topogràfics

topo 0: Pou del Diable
topo 1: Pou del Diable

Fotos

foto 0: Pou del Diable
foto 1: Pou del Diable
foto 2: Pou del Diable

Bibliografia

  1. Romero, M. (1977).- “Fitxes de cavitats: Pou del Diable” Espeleòleg (25): 366-367. ERE-CEC. Barcelona
  1. Sabroso, J. ; Victoria,JM. (1973).- “Una sima de hundimiento, el Forat del Diable” Comunicacions del III Simposium d'Espeleologia:179-182. Escola Catalana d'Espeleologia i Agrupació Científico Excursionista de Mataró.

Copyright © Espeleoworld 2023.