Espeleo World

Pou de Cal Santó

Cambra subterrània al fons d'un pou artificial a Cunit (Baix Penedès)


Una boca circular de 1,90 metres de diàmetre ens aboca a un P-22 que incideix al sostre d’una sala de cavernament natural.
El pou, artificial, als seus primers cinc metres es troba revestit de maons per a contenir la capa d’argiles. La resta perfora roca mare.
Arribats a la sala inclinada, d’una vintena de metres de llarg per uns tres metres d’amplada, i orientació NO-SE, per la part baixa trobem algunes formacions i la cota de -26 metres. Si bé el sostre a la base del pou té uns còmodes 2 m d’alçada, aquest va baixant suaument fins els 0,60 m a la part més fonda de la sala. S'observà un solitari rat-penat.
També a la base del pou trobem uns pals de fusta (de Telefònica) i una oxidada bicicleta Torrot. Pujant cap amunt la sala fineix 9 metres més enllà.


A 3 metres de la base del pou, cap amunt i entre les roques, trobem un pouet que no figura a la topografia anterior. Si bé la boca d’entrada és una còmoda obertura de 1x0,66 metres, a 2,60 metres més a baix es fa estret (0,40x0,50 m). Baixem 2 metres més i horitzontalment trobem una petita gatera cega que fineix als 2 metres.
Continuem baixant uns tres metres més i després d’un ressalt arribem a la saleta inferior on s’acaba aquesta nova via a la cota de màxima fondària de -31 metres. La saleta és de sostre baix (uns 0,60 m.), és irregular i amb moltes concrecions, amb unes mides aproximades de 4x5 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Cunit
 • Comarca: Baix Penedès
 • Unitat: Baix Foix, el
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 31 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-06-13 04:21:41

Situació


Si venim des de Cubelles per la C-31, a l’entrar al terme de Cunit, passat el càmping La Rueda, girarem a la dreta pel carrer que passa per la deixalleria (Carretera de Sant Antoni). Passarem el Cocó de la Portadora per anar a creuar la C-32 per sota. Continuarem pel fondo de Sant Antoni, i a uns 250 metres trobem una bifurcació, prenem la carretera de la dreta, que és el camí de l’Arboç, a uns 200 metres ens desviarem a la dreta. Passat el desviament, la finca de Cal Santó és la situada a la nostra esquerra. A uns 200 metres aparcarem els automòbils. La cavitat es troba a l’esquerra, sobre d’un talús on n’hi ha una escadussera pineda, com a punt de referència, el pou està al costat d’un pal telefònic.

Història


Descobert en la perforació d'un pou d'aigua cap a mitjans dels anys 1960. La primera exploració que tenim notícia és la portada a terme per membres de l'ERE – CEC el dia 2 d'octubre del 1966, que hi tornen el dia 23 del mateix mes per topografiar-lo. El 1968 és visitat per membres de la SIRE – UEC, tot citant-lo en una relació d'activitats com Avenc de los Rosales.


Pràcticament sense més notícies de la cavitat (fins i tot es creia que podia estar tapat el pou), però durant la visita que membres del GEB, Espeleocorb i SES del Ger van fer el juny del 2012 al proper Avenc de Sant Antoni, van ser informats per José Antonio Pérez de l'encara existència i situació del pou i d'una cambra inferior no documentada. No és fins el 19 de maig del 2013 que membres del GE Badalona i de l'EC de Gràcia tornen per explorar-lo i topografiar-lo totalment.

Topos

topo Pou de Cal Santótopo Pou de Cal Santó

Media

foto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santófoto Pou de Cal Santó

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1978).-”l'Alt Camp, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Tarragonès” Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.2):1-246. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Actualització de la fitxa, topografia i fotografies extretes del blog: espeleobloc (post del 30-5-2013) (Fitxa original d'Enric Porcel, GE Badalona)