Espeleo World

Pou d'en Narcís

Avenc de 70 m. de fondària a la costa de l'Estartit (Baix Empordà)


Un primer ressalt desgrimpable de 3,5 metres ens situa en una rampa de 10 metres de longitud i al final de la qual ja es troba el pou cilíndric de 66 metres. A la cota – 55 el pou espetega en una gran portalada del cingle i es precipita fins al nivell del mar a la cota – 70.
Deu metres sota el nivell marí es desenvolupa una plataforma amb un abalmament que falsament aparentava conduir a una galeria submarina- Pendolant, o bé des del nivell del mar, es pot accedir a una petita concavitat lateral a 3 metres sobre el nivell del mar.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Torroella de Montgrí
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Montgrí, el
 • Recorregut: 96 metres
 • Desnivell: 70 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-01-08 12:59:28

Situació


Des de l'Estartit seguirem el camí de la Torre Ponça (aquest camí és tancat als vehicles durant l'estiu), abans d'arribar a la Torre Ponça ens desviarem a la dreta per una carretera asfaltada fins arribar a una cruïlla situada ja en el pla, seguirem la carretera per l'esquerra, fins arribar a la tercera desviació a la dreta, aquest camí porta a la cala Pedrosa i a la Cala Ferriol, però si es va en vehicle, és millor obviar aquest camí i seguir la carretera 75 metres més endavant on seguirem la pista de la dreta que es dirigeix a l'Escala, després de recórrer 1.300 metres, en aquest punt ens desviarem a la dreta durant 50 metres on enllaçarem amb una pista que seguirem per la dreta, després de 400 metres arribarem a una cruïlla, on també va a fer cap el camí abans indicat però no recomanat per a vehicles. Seguirem per l'esquerra fins una cruïlla on hi ha una mica d'espai per deixar el vehicle. Seguirem per la dreta el camí que baixa en direcció a la Cala Pedrosa, de seguida trobarem a l'esquerra un perdut corriol que marxa planejant, però de seguida gira a la dreta i baixa fortament per salvar el desnivell del terreny i segueix novament a l'esquerra fins a trobar la paret de la cinglera, el corriol segueix baixant seguint la base del cingle, aquest pas cada cop es va fent més estret fins que quasi al final remunta una mica per deixar-nos a la boca del Cau dels Horts de la Pedrosa, just davant de la Foradada en el golf de la Morisca.
Continuem flanquejant en lleugera pujada utilitzant cornises fins arribar a la bauma d'en Narcís que es troba precisament a mig camí entre el Cau dels Horts de la Pedrosa i el Pou d'en Narcís.
Seguim el flanqueig amb grimpades i cornises penjades sobre el mar. En un punt fins i tot utilitzarem una corda passamà. Cal procurar no perdre altitud. A la cota +76 aproximadament, entrem en el que podria ser una pseudo-capçalera de canal o una esquerda de descompressió de la paret, darrera la punta rocosa s’obre el Pou d'en Narcís en forma de trinxera.
Un altre accés més ràpid i menys perdedor seria partint de la cruïlla on se separen els camins per anar a la cala Pedrosa o la cala Ferriol. Des d'aquesta cruïlla, seguirem en direcció a la cala Ferriol durant 250 metres, en aquest punt seguirem a la dreta durant 100 metres, fins arribar al cingle, en aquest punt (ETRS89 UTM X:516377; Y:4658407) hi trobem una via d'escalada equipada amb parabolts d'acer inox; per aquesta instal·lació es pot baixar en “rapel” fins el punt (ETRS89 UTM X:516394; Y:4658416), el Pou d'en Narcís ens quedarà una mica a la dreta mirant el mar (ETRS89 UTM X:516427;Y:4658399.

Història


Cavitat descoberta per Narcís Arbusé, gran coneixedor del Montgrí, creiem que a principi dels anys 2000. Amb diferents companys van explorar la cavitat (no sabem si totalment o parcial), segons consta al seu llibre El Montgrí pas a pas. Però no és fins a finals de l'any 2006 que acompanyen a membres de la SIE – CEA, els quals porten a terme una exploració total i la topografia, tot donant-la a conèixer.

Topos

Media

Biblio

 1. Arbusé Bellapart, Narcís (2005).- El Montgrí pas a pas. 174 pp. Cossetània Edicions. Valls
 1. Valles, Jordi de (2010).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum 4. 397 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Fotografies i altres dades extretes del blog: espeleobloc.blogspot (apunt del 14-7-2013).
 • Coordenades i actualització de dades, facilitades per Jordi Boix i Sònia Rivarola.