Lo Forat de la Campella

Petita cavitat de 19 m. de desnivell i 77 m. de recorregut a Alins (Pallars Sobirà)

Boca molt amagada de 1,26 per 0,74 metres que dóna pas a una petita galeria d'uns 3 metres que és interceptada per una altra més gran. Des d'aquesta cruïlla, si anem cap a l'esquerra tenim una galeria d'uns 3 metres de recorregut, de 2,20 d'alçada i d'una amplada mitja de 0,5 metres. Aquesta galeria té una xemeneia que que dóna a l'exterior 4 metres més amunt, però no és accessible per la seva estretor.
Continuant per la galeria d'entrada, des de la cruïlla, hi trobem una escletxa descendent d'uns 3 metres de llarg però que és impenetrable per l'estretor. Si girem a la dreta hi ha un corredor de 6,5 metres de llarg i 2 d'alçada, on una petita rampa ens porta a un pouet de 2,2 metres. La galeria, sense baixar el pou, continua uns metres més sense solució de continuïtat. Si baixem el pou, a la dreta i baixant un ressalt de 2 metres trobem una galeria d'1 metre d'amplada i 4 d'alçada que acaba als 6 metres de recorregut.
Si anem cap a l'esquerra, de seguida trobem un ressalt de 2,4 metres, aquí, la galeria rectilínia gira sobtadament a la dreta per acabar a la capçalera d'un pou de 10 metres. Al seu fons la fractura continua, si anem enrere, per un pas estret donem a una saleta d'uns 5 metres. Si continuem, l'amplada de la diàclasi és de 0,20 metres i baixant per una rampa arribem al final de la cavitat.
El desnivell total és 19 metres (- 16; + 3).
Els autors de la fitxa indiquen que la cavitat es troba excavada en roques metamòrfiques no carbonatades del Cambroordovicià.
Fins que no es pugui precisar més la litologia concreta la situem en esquists.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Alins
 • Comarca: Pallars Sobirà
 • Unitat: Alt Pallars
 • Recorregut: 77 metres
 • Desnivell: 19 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Esquists
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-02-08 15:48:32

Situació

Carregant mapa...


Des de Llavorsí cal desviar-se per la carretera L-510 cap a Alins i seguir fins a Àreu, la Forca d'Àreu continuant per la pista de terra fins el pla de la Farga, on cal aparcar el cotxe. Creuar el pont de la Farga i continuar la marxa per la pista de terra, senyalitzada amb petjades de cabirol (corresponent a l'Itinerari Forestal de la Rebuira). Deixem a la dreta les bordes de la Farga i de Bués. El camí puja fer entre el bosc, amb ziga-zagues i negat per l'aigua dels barrancs de la Llena i de la Llaguna. Als 20 minuts passem pel mirador del Roc de la Llena.
Situats en la borda del Nasi de Castellarnau, la primera que es troba de les bordes de la Rebuira, al darrera arrenca un camí que s'enfila cap a ponent pel vessant en suau pujada. S'ha de superar un desnivell de 90 metres fins al cau. Als pocs minuts cal superar un marge de pedra i continuar paral·lels a un altre pel costat de baix. Als 13 minuts es passa una tanca de filferro per al bestiar. Als 23 minuts s'entra al pla de la Campella. Al moment es troben les restes de la borda de la Campella. Dos minuts més endavant, al caire del barranc de la Llena, es troba una gran roca sota la qual s'amaga el forat de la Campella. Per accedir-hi cal rodejar la roca pel costat de tramuntana, amb molt de compte.

Història

La primera exploració tingué lloc el dia 12 d'abril del 2008 per membres del Grup d'Espeleologia de Badalona que tenien notícia d'una cavitat que havia estat utilitzada com a ossera en aquesta zona tan poc propícia a la presència de fenòmens espeleològics.
Estava prevista la seva publicació en el nº 28 de la revista CAVERNES (GEB), però finalment es va publicar una completa fitxa al primer volum del Catàleg Espeleològic de Catalunya, aquell mateix any 2008.

Topogràfics

topo 0: Lo Forat de la Campella

Fotos

foto 0: Lo Forat de la Campella
foto 1: Lo Forat de la Campella
foto 2: Lo Forat de la Campella

Bibliografia

 1. Valles, Jordi de (2008).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum 1:Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sorirà i Val d'Aran: 319 pp. Espeleo Club de Gràcia i Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Fotografies i altres dades extretes del blog: espeleobloc (post del 25-4-2008, redactat per Enric Porcel, GEB)

Copyright © Espeleoworld 2023.